Sebbe Staxx, eller Sebastian Stakset, som det står på inbjudan, ska prata om sina resor till Kiev där han ska ha hjälpt ”krigets offer”. Han ska även prata om en gala på Tele2-arena där han ska inleda ett icke-våldsarbete.

Men Sebastian Stakset är även dömd till fängelse för narkotika- och vapenbrott. 2013 dömdes han efter att ha dödshotat SD-ledaren Jimmie Åkesson på sociala medier. 2016 lämnade han gruppen Kartellen och lämnade gängkriminaliteten.

Alla kristdemokrater är inte helt nöjda med att en KD-ledamot bjuder in Sebastian Stakset till ett möte i riksdagen den 18 maj.

En KD-väljare tycker:

”Är detta verkligen riktigt och rimligt? Att Kristdemokraterna bjuder in Sebbe Staks, en person dömd för grov misshandel och narkotikabrott. Och dessutom för mordhot mot Jimmie Åkesson, till Sveriges riksdag? Att en man som hotat att mörda en folkvald partiledare ska ges utrymme i landets parlament.”

Personen undrar vidare:

”Hade Kristdemokraterna verkligen bjudit in någon med den här våldsamma bakgrunden om det inte var en person som påstått sig blivit frälst och kristen?”

Det är KD-ledamoten Mikael Oscarsson, som står för inbjudan. Han berättar att Sebastian Stakset redan i mars 2020 var i riksdagen i ett arrangemang med Folkbladets chefredaktör Widar Anderson och Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för SiS. Han påpekar också att Aftonbladet och TV4 har följt Sebastian Stakset under hans arbete med hjälpsändningar till Ukraina.

– För det första är det ett seminarium där vi bjuder in intresserade riksdagsledamöter. Sedan har han ju vid flera tillfällen, framförallt i TV4 i långa intervjuer bett om ursäkt och sökt upp människor som han har gjort illa och nu är han engagerad på andra sidan i icke våld. Så vi tycker att han är en intressant röst, säger Mikael Oscarsson.

Kan du förstå att väljare ifrågasätter detta?
 – Vi arrangerar regelbundet olika typer av seminarier, han är en av flera inbjudna, jag tycker att det är helt naturligt.