Vänsterpartiet sätter ner foten om huruvida partiet ska släppa fram Stefan Löfven (s) som statsminister i omröstningen på onsdag.

Partiet kommer inte att släppa fram Stefan Löfven (s) som statsminister med den uppgörelse med MP, C och L som föreligger nu. Partiet vill nu förhandla med Stefan Löfven om en för Vänsterpartiet mer fördelaktig linje.

Det är framförallt tre delar som Jonas Sjöstedt vänder sig emot:

* En ”allmän högervridning” i uppgörelsen.

* Att reformer och överenskommelser som har slutits med regeringen under den senaste mandatperioden ”hedras” och behålls.

* Att vänsterpartiet får samarbeta under ”normala former” med regeringen, som att sitta i utskott.

Beskedet till talmannen:

– Jag har precis träffat talmannen och meddelat honom. Jag tycker inte att det är rimligt att det röstas om Stefan Löfven på onsdag. Vi kommer aldrig, aldrig att bidra till en sådan regering. Då får han i stället ta Ulf Kristofferso….Ulf Kristersson…

Jonas Sjöstedt berättar att han inser att det politiska läget innebär att Stefan Löfven måste prata med andra partiet.

– Vi vill att han ska bli statsminister, men på rimlig grund.

Jonas Sjöstedt talar vidare om att Vänsterpartiet har haft ett bra samtalsklimat med Socialdemokraterna under de fyra år som gått och att det är orimligt att stänga ute Vänsterpartiet när deras röster faktiskt behövs för att Stefan Löfven ska bli vald.

Stefan Löfven ville under förmiddagen inte berätta om han talat med Jonas Sjöstedt eller inte. Men nu bekräftar Jonas Sjöstedt att de samtalat både idag och igår. Därtill säger han att det är tydligt att Stefan Löfven redan nu tar några steg bort från den överenskommelse som precis blivit färdig. Jonas Sjöstedt berättar att de har vidare kontakt med Stefan Löfven. Exakt hur samtalen förs och om det finns någon form av kravlista från Vänsterpartiet vill han dock inte tala om.

Frågan blir nu vad Annie Lööf och Jan Björklund tycker om Stefan Löfvens kontakter med Jonas Sjöstedt. Inför sista chansen att rösta fram statsministern kan förutsättningarna för den nya kvartetten att ha förändrats.

Rolf van den Brink & Elin Nilsson