Hon tillträder senast efter Praktikertjänsts stämma den 9 maj, enligt ett pressmeddelande.
 
Carola Lemne har varit vd för Praktikertjänst sedan 2008 och tidigare även varit vd i sju år för Danderyds sjukhus. Hon har även totalt 14 års erfarenhet från den internationella läkemedelsindustrin där hon haft flera ledande poster på bland annat Pharmacia & Upjohn samt Schering Plough.
 
Hon har också flera styrelseuppdrag och sitter bland annat som ordförande i styrelsen för Uppsala universitet. Hon är styrelseldamot i Getinge AB, Svenskt Näringsliv och Investor.
 
Nu meddelar alltså Svenskt Näringsliv att Carola Lemne tar över efter Urban Bäckström, som sedan tidigare meddelat att han lämnar vd-skapet till våren nästa år.
 
Utnämningen innebär att Svenskt Näringsliv för första gången får en vd från vårdbranschen, som de senaste åren varit ifrågasatt. Vårdföretagarna är därför nöjda med utnämningen.
 
"Välfärdsföretagandet är en allt viktigare del av det svenska näringslivet. Carola Lemne blir en utmärkt företrädare för hela näringslivet, men hon blir också en utomordentligt tung försvarare av företagandet inom vård och omsorg som nu är under attack", säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör Vårdföretagarna, i en kommentar.