Googles kampanj för Google Assistent skulle samla in skämt från svenskar. Men kommentarsfälten spreds rasistiska och homofoba skämt.

Tanken med kampanjen Garva med Google är att få upp intresset för Google Assistent. Googles röststyrda tjänst innehåller skämt på svenska. Nu ville Google fylla på assistenten med skämt som också är svenska.

”Som nästa steg i vår lokala aktivering vill vi inkludera och hylla representativ humor från användarna själva och sprida skämt från Ystad i söder till Haparanda i norr genom Google-assistenten. Skratt förenar men vad vi tycker är kul skiljer sig åt enligt vår undersökning. Därför hoppas vi nu helt enkelt kunna sprida glädje med hjälp av hela landets lokala humorbredd, berättar Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google”.

Via sajten swedishlaughs.withgoogle.com och i samarbete Kristoffer Appelquist samlas skämten in och bedöms för att sedan väljas ut regionvis. Google pushar också för kampanjen via sin kanal Youtube där den har visats närmare 455 000 gånger. Där har också fler rasistiska och homofobiska skämt smugits in i kommentarsfältet.

”Kommentarer med syftet att kränka utsatta grupper är avskyvärt. YouTubes policyer mot hat, trakasserier och hot gäller såväl kommentarer som videor – och vi har flera verktyg och system på plats för att ge människor sätt att rapportera och hantera kommentarer i olika sammanhang. Vi ger också dem som laddar upp videos möjlighet att hantera kommentarer på sina videoklipp – och på samma sätt agerar vi och håller ett öga på vårt kommentarsfält när kommentarer som inte hör hemma där uppstår. I övrigt har vi tydliga villkor och riktlinjer för den som vill kan vara med och bidra med sitt favoritskämt i Garva med Google-projektet – och det är inte via YouTubes kommentarsfält”, kommenterar Andrea Lewis Åkerman.