UPPDATERAD. Det har uppstått storbråk i förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv och LO om omställningsstöden.

LO kräver att PTK (TCOs och Sacos kartell) lämnar förhandlingarna. Enligt LO var de inbjudna av Svenskt Näringsliv. PTK ska haft en hård inställning till att släppa in LO i omställningsstödet, om inte LO-förbunden accepterar uppluckringar av Las, som Kommunal och IF Metall gått med på. Nu vill LO slänga ut PTK ut förhandlingarna och pyser ut det via medlemsförbundet Livs, som på sin hemsida skriver att förbundet ska ”pausa samarbetet med Facken inom industrin”

”När tjänstemännen via PTK mot vår och LOs vilja tränger sig in i förhandlingarna och agerar så att våra medlemmar riskerar att förlora sin omställningsförsäkring ser vi ingen annan utväg”, säger Eva Guovelin, Livs förbundsordförande och sambo med LOs vice ordförande Therese Guovelin.

Eva Gouvelin skriver vidare:

”Det är ett mycket märkligt beteende från tjänstemännen att på det här sättet aktivt blockera våra förhandlingar och det påverkar givetvis samarbetet i Facken inom industrin, fortsätter Eva Guovelin”.

Svenskt Näringsliv har svarat med att ajournera förhandlingarna till 8 september.

”Varför vet vi inte”, säger uppgiftslämnare i LO-sfären.

”I oktober träffade PTK och Svenskt Näringsliv en ny överenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd på arbetsmarknaden. Nu är vår roll att står upp för den överenskommelsen och säkra upp att förhandlingslösningar som är kopplade till överenskommelsen är förenliga med den”, kommenterar PTKs ordförande och Unionens förbundsordförande Martin Linder.