UPPDATERAT. SR-programmet Ekot ska genomföra en intern granskning av hur ärendet kring en kvinnlig reporter som intervjuade och inledde en relation med en man som Säpo anser vara ett hot mot rikets säkerhet. Primes krishanteringschef Hampus Knutsson funderar över både SR och Säpos agerande.

Tidigare har SR legat lågt om ärendet och inte informerat allmänheten om vad som har hänt. Den kvinnliga reporterns intervjuer med mannen ligger också kvar på nätet.

Nu ska Ekot genomföra en intern granskning kring ärendet. Detta efter att Dagens Nyheter har publicerat uppgifter om att relationen ska ha pågått sedan mars månad. Klas Wolf-Watz, Ekots chef, har sagt att han fick veta om relationen först i september 2020.

“Därför har jag bestämt att vi behöver göra ett omtag, jag behöver med hjälp av företagets olika specialister, hr och så vidare återigen gå igenom det här ärendet igen”, berättar Klas Wolf-Watz, på SRs hemsida.

– Hade det rört sig om säkerhetshotsklassade nazister, kineser, eller ryssar hade nog SR hanterat det annorlunda redan från start. Men här har det uppenbarligen funnits en naivitet, säger Hampus Knutsson och lägger till:

– Ändå är det just infiltration av institutioner från främmande element som Säpo har varnat för de senaste åren. Det här fallet handlar ju om en person som mordhotat en chefredaktör så det är lite märkligt alltihop.

Dock tycker han att utredningen som nu tillsätts är rätt väg att gå:

– Jag tycker att det är bra att frågan utreds. Men det borde ha gjorts långt tidigare. Och det hade varit bra om det inte bara varit en intern produkt utan också funnits externa element i utredningen. Jag kan förstå att det kan vara känsligt med tanke på exempelvis källskyddet, men det borde gå att hitta en väg.

Hampus Knutsson ställer sig också undrande till Säpos agerande:

– Det är anmärkningsvärt att SR säger att Säpo inte har haft kontakt med dem i ärendet. Jag hoppas det inte är sant och jag kan förstå att Säpo inte skulle kommenterar den saken.  Men snacka om risker kring allt från källskydd till påverkan av journalistiken om en säkerhetshotsklassad person som ska utvisas har haft en långvarig och nära relation med en reporter på en av statens främsta nyhetskanaler, med allt vad det innebär.

Hampus Knutsson tycker också att SR borde ta bort reporterns inslag om myndigheternas och regeringens agerande i utvisningsärenden.

– Det finns ju frågetecken kring objektiviteten i rapporteringen. Det är inget dussinärende så logiken att fälla hellre än att fria vore mer logisk i det här fallet än den linje de håller just nu.