Public service-kanalen SR fortsätter att pressas om hanteringen av ärendet som gäller en medarbetare som intervjuade en terrormisstänkt och utvisningshotad man som hon inledde en relation med.

Hur SR fick kännedom om reporterns relation och hur ärendet hanterades, har ledningen hittills legat lågt med hänvisning till att det rör sig om ett personalärende. Ledningen har dock gått ut med att journalisten slutade självmant.
Måndagen den 16 maj höll Publicistklubben en debatt mellan SRs programdirektör Björn Löfdahl och DNs chefredaktör Peter Wolodarski. Modererade gjorde eter-journalisten Robert Aschberg. Både Peter Wolodarski och Robert Aschberg försökte pressa Björn Löfdahl om vad som egentligen hade hänt.

– Klas Wolf-Watz (Ekots chef) upptäckte (september 2020) att han hade en situation att hantera. Då gick han igenom vad som hade hänt och hur vi skulle värdera det. En del handlade om journalistik och en del om säkerhetsfrågor och en del om det som är rent personligt. När de här sakerna var inventerade och undersökta, tog han sina beslut om hur han skulle agera, sa Björn Löfdahl på Publicistklubben, och fortsatte

– En kort tid senare slutade medarbetaren.

Det var mediekanalen Doku som gick ut med nyheten om relationen mellan reportern och den terrormissänkta. Genom att se det som ett personalärende och ligga lågt hamnar SR nu i stället rakt i sökljuset för de stora redaktionerna,

”Det ser inte bra ut”, slog Björn Löfdahl fast.

Han berättade även att Klas Wolf-Watz inte hade tillgång till samma information som Doku då han hanterade ”personalärendet”.

– Den situation som Doku avslöjade var en annan än den som Klas tog ställning till i september.