I går gick journalisten och Novus styrelseordförande Jan Scherman ut och berättade i en debattartikel att han tänkte anmäla både SR och SVT till Diskrimineringsombudsmannen eftersom de har en åldersgräns på 85 respektive 80 år i sina opinionsmätningar.

Nu slopar Indikator den övre åldersgränsen i sin opinionsmätning för SR/Ekot. Indikators opinionschef Per Oleskog Tryggvason mejlar kommentarer:

”Efter att SPF Seniorerna uppmärksammat frågan, har vi tillsammans med Sveriges Radio beslutat att från och med december helt ta bort den övre åldersgränsen. Det finns specifika utmaningar i att nå de äldre äldre, men dessa väger lätt i jämförelse med principen att alla röstberättigade ska ha möjlighet att komma till tals i våra undersökningar”.

Indikator tar bort den övre åldersgränsen i december.

Per Oleskog Tryggvason:

”Då blir Indikator det första institutet som genom ett slumpmässigt urval erbjuder alla väljare, oberoende av ålder, en chans att ge sin syn på dagsaktuella politiska frågor. Det här gäller frågan om röstningsintention, men också andra frågor som är minst lika viktiga från ett demokratiskt perspektiv såsom vilken fråga som är väljarnas viktigaste, väljarnas betyg på partiernas politik och vilket förtroende väljarna har för partiernas främsta företrädare”.