I går berättade Expressen om att Sara Skyttedal, som petades från KDs lista efter att ha ertappats med planer på SD-samarbete, ställer upp i EU-valet med det nybildade partiet Folklistan. Men även andra har nya partier går till val i EU-valet 2024.

Bland de till Valmyndigheten senast anmälda partierna noteras partier som Solens Frihetsparti, Origo och FEL – Företagens EU länk.

Feministiskt initiativ och partiet Vändpunkt, bildat av MP-avhopparen Carl Schlyter, går till val tillsammans under namnet Värdigt Liv med 14 kandidater.

Feministiskt initiativ grundades av bland annat Gudrun Schyman som sedermera var med om att köra i gång Klimatalliansen som också debuterar i EU-valet med två personer aktiva i Återställ Våtmarker i topp, Helen Wahlgren och Pontus Bergendahl.

Även partiet Nyans ställer upp i EU-valet och bland annat partiledaren Mikail Yüksel hoppas på en mandatperiod i Bryssel.

Trygghetspartiet har ett något udda insälj till väljarna på hemsidan:

”Det är naturligtvis så att man slänger bort sin röst om man röstar på Trygghetspartiet i EU-valet. Tanken med att ställa upp i valet är att göra reklam för Trygghetspartiet och att deklarera vårt ställningstagande i EU-frågan”.

Alla kandidater är rejält äldre än 70 år.

Det paneuropeiska partiet Volt ställer upp med fyra svenska kandidater, alla under 40 år gamla.

Under 20 år är samtliga kandidater som har gett samtycke att kandidera för partiet Ond Kyckling.