– Di.se vill inte införa betalvägg för det som tidigare varit gratis, som andra tidningar gör. Men samtidigt måste vi leta efter affärer på nätet som inte bara är bannerannonser. Då är det här vår lösning, att starta produkter som är prenumererade från början, säger Gunnar Wrede, redaktör för DI Agenda.
 
Det är under samlingsnamnet DI Agenda som affärstidningen startar de digitala nischprodukterna Energi, Vård&Omsorg och Utrikeshandel. Prenumerationspriset är 200 kronor i månaden.
 
– Vi har valt de här tre ämnena till att börja med, men det kan bli fler, säger Gunnar Wrede och tillägger:
 
– Vi tror att läsarna är villiga att betala för kvalificerad journalistik kring nischade områden. Vi tror att det finns läsare där ute som är intresserade av vår journalistik som har lågt allmänintresse och högt specialintresse, säger Gunnar Wrede.
 
Förutom prenumerationsintäkter är tanken också att ta in en sponsor till varje sajt.
 
– En sponsor får exklusivt signa upp sig på minst sex månader och får en puff på första sidan, där de kan publicera sitt opinionsbildande material. Det kommer givetvis att vara annonsmärkt.
 
Redan nu har sajten Vård&Omsorg fått en sponsor, omsorgsbolaget Frösunda.
 
Hur ser redaktionen ut då?
– Jag är redaktör för alltihop, sedan kommer vi att ha en frilansskribent för varje sajt till att börja med. Vi får se hur mycket det krävs och hur mycket resurser som behövs för att vi ska tycka att innehållet blir tillräckligt bra. Men vi börjar försiktigt. Vi vill inte dra på oss en jättebudget, säger Gunnar Wrede.
 
Något exakt lanseringsdatum är ännu inte satt, men planen är att sjösätta sajterna någon gång i början på nästa år.
 
Vilka konkurrerar ni med?
– Jag ser inga klockrena konkurrenter, men andra nyhetsbrev i samma bransch, i viss mån branschorganisationen som själva håller på med omvärldsbevakning. Det är ju prenumeranter som man faktiskt konkurrerar om, så en branschtidning som har prenumeranter då.
 
Dagens Medicin, till exempel?
– Ja, i viss mån, men Dagens Medicin skriver mycket om läkemedel och vi tänkte skriva mer om vård och omsorg ur ett affärsmässigt och organisatoriskt perspektiv.