– Det som jag reagerar mot mest är själva affärsidén. Det blir bara tramsigt att kalla de minsta byråerna för stjärnor och sedan få dem att köpa diplom för 5 000 kronor. Det förstör vår bransch, säger Anders Nyström, vd på reklambyrån NY.
Han pratar om certifieringsprojektet Resumés stjärnor, som Resumé drivit sedan två år tillbaka. Tillsammans med upplysningsföretaget UC certifierar tidningen svenska kommunikationsbyråer. Att certifieras är gratis, men minimikraven är att företagen har en årsomsättning på över 1 miljon kronor, minst 1 anställd och är kreditvärdigt.
Byråerna kan sedan betala 5 900 kronor för ett diplom, och för att finnas med i Resumés register över certifierade bolag. Tanken med projektet är enligt tidningen att förenkla och stärka kund-byrå-relationen.
Men Anders Nyström anser att det snarare riskerar att uppstå en jävsproblematik, och att förtroendet för tidningen i slutändan utarmas.
– Branschmedier ska inte utse vilka som är stjärnorna, de ska kritiskt granska. Varje bransch behöver en bra branschtidning. Mediet måste ta sitt ansvar för att granska oss. Jag tror de gör sig själva en otjänst här, säger han.
Även Louise Frykheden, tidigare vd på Markus Reklambyrå, har framfört kritik mot Resumés Stjärnor. Hon anser bland annat att kraven som ställs för att kunna bli en stjärna är alldeles för låga.
I en kommentar till en artikel på resume.se skriver hon: ”Vi på Markus välkomnar en seriös granskning och rankning utifrån relevanta kriterier. Det menar vi att Resumés stjärnor inte har. Därför har vi hittills tackat nej till certifieringsdiplomet, som erbjuds mot en kostnad om 4000 kr och också framfört vår kritik till Resumé två gånger utan att få något som helst gehör”.
Anders Nyström håller med:
– Det är löjligt låga krav, det är knappt några krav.
Enligt Resumé är kriterierna baserade på kundernas behov. Anders Nyström ställer sig dock frågande till det.
– Det är klart att kunderna tycker så. Frågar man dem om de vill att ens byrå ska ha god ekonomi, då svarar det ju självklart ja. Som man frågar får man svar. Men få kunder jublar nog över att man har god ekonomi, de bryr sig inte. Även byråer med dålig ekonomi får jobb.
Men trots sin hårda kritik mot projektet tycker Anders Nyström ändå att det är positivt att tidningen i samband med certifieringen åker ut på en turné i landet, för att möta de mindre byråerna och hålla föreläsningar.
– Jag tycker att de ska fortsätta med det, det är kanonbra. Det är också ett bra sätt för dem att sälja tidningar. Men de borde strunta i själva stjärngrejen, säger Anders Nyström.
En som är positiv till idén med Resumés Stjärnor är Robert Brodén, vd på pr- och reklambyrån Care of Haus i Västerås, som också mottog och betalade för ett diplom i oktober ifjol.
– Jag tycker att en certifiering kan vara på sin plats, det är bra att uppmärksamma företag på att man sköter sig. Att man är ett ordentligt och välskött företag, säger han.
Däremot håller han med i att kraven är för låga.
– Nu har jag inte jättebra koll, men sist jag tittade så var det väldigt låga, vilket gör att certifieringen urholkas.
Robert Brodén hoppas på att Resumé utvecklar projektet och ställer högre krav nästa gång.
– Sedan kan man väl ställa sig frågan hur mycket köparna egentligen bryr sig. Det är ju en ganska ny företeelse.
Har någon hört av sig med anledning av utmärkelsen?
– Nej. Men vi har inte använt det särskilt aktivt i vår marknadsföring heller.
Enligt Resumés chefredaktör Claes de Faire ska tidningen fortsätta med certifieringsprojektet. Han vill dock inte gå in närmare på hur projektet ska utvecklas.
– Vi tittar över alla våra events för att se hur de kan utvecklas. Vissa saker har funkat bra med stjärnorna, vissa saker har funkat mindre bra. Det jag kan säga är att stjärnorna inte kommer att se ut på samma sätt i år, säger han.
Finns det inget problem med att en branschtidning godkänner byråer och tar betalt för det?
– Allt kan vara ett problem om man vill. Allt kan också vara en lösning. Det är en fråga om inställning till livet.
Men är det här mer ett sätt för er att tjäna pengar, än det är efterfrågat?
– Jag tror inte man kan tjäna pengar om det inte finns en efterfrågan. Så mycket företagsekonomi har ju till och med jag läst. Visst har det funnits frågetecken kring projektet, men vi tar till oss det, vi gör om och vi gör rätt. Det är vår inställning till allt vi gör.
Resumés Stjärnor tycks dock inte ha skapat uppmärksamhet hos de lite större byråer som Veckans Brief varit i kontakt med.
– Vi har inte riktigt koll på det, måste jag säga, säger Dora Streiffert, chef för Wenderfalcks Stockholmskontor.
Men hon säger att frågan om certifiering är något som ständigt är aktuellt.
– Vi tar ställning till sådana där frågor ganska regelbundet. Det är en avvägning man får göra, om exempelvis var man vill synas, och vilken nytta det egentligen har.
Hur mycket bryr sig kunderna om det?
– Den frågan låter jag kunderna svara på. Men utnämnelser och priser är ett kvitto på att man gjort rätt. Om man förtjänat det. Annars är casen oftast mer trovärdiga.
Ardalan Samimi
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...