![](https://dagensopinion.se/wp-content/uploads/2022/12/Billy-McCormac-2022.jpg)
Billy McCormac, rådgivare på Gullers, var på besök i hembygden i Kalifornien, då nyheten om Joe Bidens avhopp från presidentvalskampanjen briserade. Han är fascinerad över vilka personer som har gått över till Donald Trump och tror att Kamala Harris får det tufft, inte minst i vågmästarstaterna.
På plats i Kalifornien hamnade Billy McCormac mitt i det amerikanska medieflödet kring Joe Bidens avhopp och nyheten om att vice president Kamala Harris tänker ta strid om att bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval i USA.
– Det var intressant att åka runt och träffa lite gamla vänner och andra. Jag blev ganska slagen om hur många som faktiskt har bytt sida och kommer att rösta på Trump, till och med i Kalifornien, berättar Billy McCormac.
Han tycker inte att det var oväntat att Joe Biden avgick.
– Men jag tyckte att det var kommunikativt lite märkligt att man valde att bara publicera ett brev på X med Vita huset som avsändare utan att brevet finns på Vita husets hemsida.
Därefter kom snabbt ett inlägg om att Joe Biden förespråkar Kamala Harris som kandidat i valet.
– Men där blev det smolk i bägaren eftersom stödet för henne från Barack Obama, det kanske absolut tyngsta namnet det demokratiska partiet, uteblev. Det har varit slitningar mellan Obama- och Biden-familjerna under ganska många år. Nu gick Barack Obama ut på X och sa att han såg fram emot en ’bra process för att få fram en riktigt bra kandidat’ och han har tidigare pratat om att han tycker att det skulle vara ett ’öppet konvent’.
Billy McCormac har även noterat att en diskussion om den demokratiska processen seglat upp.
– Det är ju prat om att om det är Biden man har röstat på och att ingen har röstat på Kamala Harris. Det tror jag kommer att anses vara ett hyfsat odemokratiskt val av kandidat.
Om man tänker politiskt innehåll, vad skulle bli skillnaden med Kamala Harris?
– Egentligen tror jag inte att det kommer att bli så stora skillnader. Som vice president får man inte en så stor portfölj av frågor att jobba med. Hon fick ju den södra gränsen (mot Mexiko) och sedan har hon också drivit abortfrågan väldigt hårt efter domstolsbeslutet som avskaffade Roe v Wade-beslutet (från 1973) om rättigheten till abort.
Billy McCormac tror däremot inte att Kamala Harris går till val på ekonomiska reformer.
– Det kommer att vara svårt för henner efter 3,5 år i en Biden-administration som hon har varit delaktig i och med hög inflation, höjda bensinpriser och låg köpkraft, saker som påverkar vanliga amerikaner ganska hårt och har gjort under en längre tid. Det blir svårt att argumentera för en fortsättning på den politiken.
Kan det komma andra reformförslag?
– Nej, eller jag har i alla fall inte sett några tecken på det. Jag tror att det blir fortsatt högre utgifter för staten, och fortsatt växande underskott. Jag ser inga tendenser till att hon ska göra besparingar eller beskärningar någonstans i statsbudgeten. Och hon kommer vara lite grann i händerna på samma experter som Joe Biden har haft runt omkring sig. Hon kommer inte att göra en stor rockad där, eller om hon gör det blir det ungefär samma typer av personer som fyller kabinettposterna.
Billy McCormac tror även att Kamala Harris skicklighet i det politiska hantverket kommer att sättas på prov:
– Hon är ju inte vass på scen och har en tendens att i pressade lägen gå in i krångliga och förvirrade resonemang, det blir liksom som en ordsallad.
Ibland pratas det om henne som att hon är åklagaren och Donald Trump är brottslingen och att det är så retoriken kommer att förövas i valrörelsen. Kan det ligga något i det?
– Jag tror inte att hon kommer att lyfta sin tid som chefsåklagare i Kalifornien. Där torskade Kamala Harris i 2020 års debatt mot Tulsi Gabbard (rep) bland annat om att hon å ena sidan talade sig varm för att få folk ska få röka gräs samtidigt som hon tidigare satt in närmare 2 000 svarta män i fängelse för just samma brott. Den perioden i karriären är inte positiv för henne.
Vilka stora aktörer har inflytande över Kamala Harris?
– Abortsättsorganisationer och fackliga organisationer. George Clooney är en stor spelare, som ordnade den stora kändis-fundraisern för Joe Biden i Los Angeles för några veckor inför debatten mot Donald Trump. Så finns andra Hollywoodproducenter som Jeffrey Katzenberg med flera. Och inte minst Alex Soros, sonen till George Soros som nu har tagit över familjens förmögenhet och är väldigt aktiv i demokratiska valkretsar både på lokal och delstats- och federal nivå. Pengarna flödar in till Kamala Harris.
Vad kommer påverkar för svenskt vidkommande?
– Donald Trump kommer att förespråka en mycket mer isolationistisk handelspolitik, med tuffare tal mot Kina och så vidare och inte minst kommer han att försöka stärka dollarn. Med Kamala Harris blir det absolut inte så. Då blir det ungefär samma politik som med Joe Biden.
Opinionsmätningar visar att det är jämnt mellan de två kandidaterna, med ett litet övertag för Kamala Harris. Hur kommer valrörelsen att spela ut med Kamala Harris i stället för Joe Biden?
– Oavsett vem som blir demokratisk kandidat, tror jag det blir 50-50. De nationella opinionsmätningarna är ganska betydelselösa. Det är framförallt vågmästarstaterna som spelar roll. Jag tror att Donald Trump leder i sex av sju, inte minst i Michigan som har varit ett starkt demokratiskt fäste under många år. Som kalifornisk politiker kan inte Kamala Harris röra sig obegränsat i rostbältesstaterna och hon kan inte frågorna. Där kommer valet av vice president-kandidat att vara avgörande. Hon behöver hitta någon som kan stärka demokraternas varumärke där, någon som Michigans guvernör Gretchen Whitmer eller Pennsylvanias Josh Shapiro, säger Billy McCormac och konstaterar:
– Men till syvende och sist handlar det om entusiasm. Demokraterna är ett ganska demoraliserat parti just nu. Det är många fler som är entusiastiska över att rösta på Donald Trump än på Demokraterna oavsett kandidat. Så jag tror att den stora utmaningen för partiet är ju att bygga upp entusiasm för att få fler att gå och rösta den 5 november. Det är det som är den stora utmaningen.
Varför tar tidigare demokrater steget över till Donald Trump?
– Först och främst finns ett skifta av personer som tidigare aldrig skulle ha rösta på Donald Trump, som Elon Musk som nu skänker 150 miljoner dollar till hans kampanj. Att se världens rikaste techperson göra det är fascinerande.
– Det är också riskkapitalbolagen på Sandhill Road i Silicon Valley där Sequoia är en av de största riskfonderna med massiva investeringar i Google och Meta. Flera av bolagets partners, bland annat John McGuire, har gått ut och sagt att de blev grundlurade av medierna under förra valet och kommer rösta på Donald Trump. De inser att livet var bättre med honom än med Joe Biden de senaste åren. Om man bortser från Donald Trump som en bufflig och otrevlig person, så var politiken bättre.
Det är framförallt plånboksfrågor som styr väljarna till Donald Trump, anser Billy McCormac.
– Under Donald Trumps presidentskap var inflationen väldigt låg, under inflationsmålet på 2 procent. Under de 3,5 åren har den ökat 20-30 procent. Konsumentpriserna har också ökat och lönerna har inte hängt med. Bensinpriserna är jättehöga och man har dragit in på mycket borrandet av olja i USA och har tvingats importera.
Och vidare:
– Republikanerna har lyckats sätta en bild av att Joe Biden har skickat jäkla mycket pengar till Ukraina, Israel, Gaza, ja till en massa olika ställen runt om i världen, men inte satsat på folk där hemma, inte på gränsen. Så det är mycket ’varför satsar ni så mycket där ute och varför är det inte amerikaner först?’. Och det där har satt sig ganska djupt.
Billy McCormac bevittnade förändringarna med egna ögon i Kalifornien.
– Det var fascinerande att se hur folk satt på sig Trump-tröjor och hattar utan att det blev slagsmål. Många känner att de är friare idag att säga vad de tycker och bryr sig inte så mycket om vad andra ska tycka, det gäller inte minst svarta, latinamerikaner och judar.
Och kanske handlar det inte ens om Donald Trump och Republikanerna, anar Billy McCormac.
– Det Donald Trump styr över är inte längre är det republikanska partiet. Det är MAGA-rörelsen (Make America Great Again), och det där är ju inte något som det gamla republikanska etablissemanget gillar, men det har lockat en helt ny demografi till partiet. Man såg det på stämningen på sista dagen på Republikanernas konvent med Hulk Hogan (fribrottare) och Kid Rock (rocksångare) på scenen, ett riktigt spektakel.
Utvalda kategorier
![Rolf van den Brink](https://dagensopinion.se/wp-content/themes/do/assets/img/rolf.jpg)
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.