Både Centerpartiet och Liberalerna vill att Ulf Kristersson förhandlar med Miljöpartiet i processen kring regeringsbildningen. Och Miljöpartiet förhandlar med Alliansen i Stockholm. Men språkröret Gustav Fridolin stänger dörren i Alliansen på riksplan.

Efter moderatledaren Ulf Kristerssons besked i går om att Socialdemokraterna inte kommer att stödja en alliansregering, uttalade sig Centerpartiets partiledare Annie Lööf ganska snabbt därpå. Hon slog fast att:

* det är fortsatt inte är aktuellt för Centerpartiet att sätta sig i en regering som kräver aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

* man måste vara mer ”envis”, det räcker inte med två samtal med S-ledaren,  Stefan Löfven, utan möjligheterna till blocköverskridande samarbeten måste ytterligare penetreras.

* att Alliansen ska förhandla med Miljöpartiet.

Liberalernas partiledare Jan Björklund uttalade sig via TT:

”Jag delar Ulf Kristersson uppfattning att det parlamentariska läget är komplicerat. Det verkar nu finnas fler låsningar än vägar fram. Läget kräver ansvar och tålamod. Vi måste låta Ulf Kristersson sondera fler möjligheter för en lösning över blockgränsen, även med Miljöpartiet.”

I Stockholm håller Alliansen på att diskutera ett samarbete med Miljöpartiet.  Men på riksplan har språkröret Gustav Fridolin flera gånger stängt dörren, bland annat på en presskonferens 2 oktober.

Då sade han:

– Det är viktigt att Miljöpartiet kan agera brobyggare på det sättet (i Stockholm), när det ger möjlighet att hindra Sverigedemokraterna från att till exempel få en utpressningsposition i politiken.

Nationellt är det ”inte möjligt av två skäl”:

– Vi kunde i valrörelsen konstatera att Moderaterna politiskt har rört sig åt ett sådant håll vad gäller miljö och medmänsklighet att vi inte kommer att stödja Ulf Kristersson som statsminister. Vi kan också konstatera att även matematiskt är förhållandena annorlunda i riksdagen än i Stockholms stadshus. Ett samarbete (i riksdagen) skulle inte garantera någon majoritet och utestänga Sverigdemokraterna.