Tankesmedjan Fores vd Mattias Goldmann rasr över att medierna porträtterar värmerekorden som positiva och bjuder på en lista över artiklar han anser sig skönmåla klimatproblemen.

”Rekord är till för att slås, både i sport och väder, men när de slås hela tiden och med oerhörda marginaler kan man inte enbart rapportera om dem som glädjande nyheter utan måste lyfta blicken och fråga sig om det pågår något onormalt som vi ska vara djupt oroliga för. Här tycker jag verkligen inte att media levererat vad man som läsare, tittare eller lyssnare har rätt att förvänta sig när de rapporterar om de oerhörda värmerekord som sätts i Sverige och internationellt nu. Resultatet blir förstås att kampen för att hejda klimatförändringarna, och för att uppnå de klimatmål som sju av riksdagens åtta partier står bakom, blir ännu svårare – eftersom media lyfter fram värmerekorden som oproblematiska och positiva”, skriver Mattias Goldmann i ett

Han tycker inte att medierna och journalisterna utför det uppdrag de är satta att göra:

”Det finns absolut en koppling mellan hur media rapporterar om värmerekorden och vilket uppdrag de har. Dels förstås de som är public service och de som får presstöd, men också de många tidningar och mediehus som själva har en devis att leverera nyheter med trovärdighet och djup, samt att individuella journalister förstås fått lära sig detta i sin utbildning.”

Så vilka är värst?
”Ska jag peka ut någon särskild som jag tycker slarvar blir det nog Expressen som slår på stort med ’nu kommer Afrikavärmen’ utan att alls ifrågasätta om det är enbart positivt. De och många andra medier skriver i och för sig ibland initierat och utförligt om klimatet, men vid helt andra tillfällen och på andra platser, vilket gör det svårare att koppla ihop de ständiga temperaturökningarna, torkan och skogsbränderna med klimatförändringarna – just den koppling som behövs för att vi ska agera.”

Men även miljörörelsen har en del i problemet:

”Detta pekar också på att vi i miljörörelsen tänker fel när vi nu till exempel i ett mycket spritt upprop begär särskilda nyhetsprogram om klimatet. Det är istället att koppla ihop klimatfrågan med andra frågor som är avgörande, klimatet är inte ett helt eget stuprör och ska inte behandlas så.”

här är artiklarna som får i gång Mattias Goldmann

https://www.expressen.se/nyheter/vader/februari-slar-rekord-exceptionellt-varmt/

https://www.expressen.se/nyheter/bakslaget-efter-varmen-nu-slar-kylan-till-igen/

https://www.expressen.se/kvallsposten/nu-kommer-varvarmen-till-sydsverige-kan-bli-15-grader/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BJpGw0/experten-om-varmerekordet-okej-att-njuta/promo

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bKVXKk/varmaste-februaridagen-nagonsin-under-tisdagen

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/2018-snubblande-nara-varmerekordet

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7162591

https://www.svt.se/vader/manadskronikor/2019februaritankar