Fackförbundet Vision bjöd inför kvinnodagen på en power-frukost den 6 mars. Bland annat gav den förra M-ledaren Anna Kinberg Batra sin syn på kvinnligt ledarskap.

Med på frukosten var bland annat TCOs ordförande Therese Svanström, Cecilia Elving, förbundsordförande för Liberala kvinnor, Vänsterpartiets blivande partiledare Nooshi Dadgostar och Visions ordförande Veronica Karlsson, som skötte utfrågningen av Anna Kinberg Batra, som tog över som partiledare för Moderaterna efter valförlusten 2014 då Fredrik Reinfeldt lämnade på valnatten, hon fik dock sluta innan valet 2018 efter att opinionssiffrorna dalat till 18 procent, som partiet ligger på även i dag.

Anna Kinberg Batra nämner fyra ”O”, som påverkar ledarskap.

otydlighet i villkoren
 – Moderaterna dyrkade marken Fredrik Reinfeldt gick på. Vi hade torskat 7 procentenheter, men jag fick ändå (mest) ett förvaltningsmandat, fast det krävdes ett förändringsmandat. Jag hade lite båda, eller inget, säger Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra tar även upp otydlighet i organisatoriska resurser.

–  Det är inte viktigt för mig att ha ett hov. Jag hade (som M-ledare) ett riksdagskansli och helarvoderade människor, men det har man inte alltid i offentliga sektorn. Men det finns gränser för vad man kan göra själv.

Som kvinnlig ledare är det lätt att bli ensam, och Anna Kinberg Batra, nämnde bland annat Ratos och Swedbanks petade chefer vd Susanna Campbell och Birgitte Bonnesen.

omvärlden
– Allt som var normalt, är idag inte normalt längre. Vi lever i en stökig tid. Fokus i ledarskapet skiftar ständigt. Med ett mediekrig om dagen, blir det mycket externt fokus, man sliter med att hantera kriser i stället för det man hade tänkt att göra.

otålighet
 – Medieflödet i dag är konstant och det piskas upp av algoritmer. Idag är det normalt beteende att publicera påstående med källor man inte har ringt på för att man ska hitta före konkurrenten och egentligen delta i ett spel även från journalisthåll. Jag tycker att man mer och mer digitalt ser att ’Aftonbladet erfar’ eller ’enligt källor till Expressen’ så ska de pang ut med smaskigast möjliga rubrik för att få så mycket klick som möjligt. Det gjorde inte journalister för 20-30 år sedan.

Anna Kinberg Batra berättar vidare:

– Otåligheten innebär att fyra år är en ganska lång tid. Jag var den första moderatledaren sedan 1907 som inte fick gå till val. Det brukar vara så att man väljer någon, klagar på honom oavbrutet, det är en del i Moderat-kulturen. Det är inget vidare lagspel i rörelsen, faktiskt, säger hon och vidare:

– De väljer mig för en fyraårsperiod, men i det otåliga klimatet blir fyra år outhärdligt länge. Halvägs har vi en mätning där vi har 18 procent, en lika stor andel som Sverigedemokraterna.  Det ansågs fruktansvärt. Då krävde de min avgång. De kunde inte vänta till valet som var ett år bort.


”oja, kön spelar roll”

– Jag vill inte reducera mig till kön. Jag är ganska liberal i botten och gillar inte identitetspolitik. Men det är olika måttstockar på kvinnor och män i hur de uppfattas. Dels vad man tar för mandat och resurser. Det måste man tänka på, säger Anna Kinberg Batra och berättar vidare:

– I mitt fall tycker alla att jag är toppen när jag är gruppledare och ligger på nummer-två-nivå i karriären. Det går bra då, med den person jag är, det sätt jag har och de människorna jag har runt om mig. Men i offentligheten händer andra saker. Om jag ställer krav på hårdare terroristbekämpning eller vill strama upp migrationspolitiken, det vill säga sköter mitt jobb som högerledare, jag gjorde ju högerjobbet rätt bra, då blir jag ond i motsats till att kvinnor ska vara lite snälla, lite supportive och mysiga och gärna söta och glada. En man skildras som handlingskraftig, seriös och ansvarsfull. När jag klagar på att Akilov kunde befinna sig i landet trots utvisningsbeslut, kallades det ’vämjeligt’, Expressen skrev att jag borde skämmas. De uttrycker sig inte så om (Stefan) Löfven. Det sker en värdering efter hur man förväntas vara som person.

Anna Kinberg Batra sammanfattar:

– Hannen ska vara stark och honan ska vara snäll. Då blir det i mitt fall oförenligt i offentligheten att sköta högerjobbet, köra utrikespolitik och ekonomi och peka med hela handen utan att bli ’bitch’, hård, stram och kall. Då spelar det roll vad det är för förutsättningar man får för att utöva ledarskap.

På frågan vilka råd Anna Kinberg har till personer på ledande personer, säger hon:

– Att ha bra folk omkring sig är viktigt, på nummer ett-nivå är du ensam. Jag hade en bra mentor, som nästan var en fadersfigur, som hade sett nästan allt och varit chef själv och inte sitter på mitt kontor, men känner alla. Det ska man ha, någon att vara sig själv med.

– Sluta tro att alla ska tycka att du är snäll. Det ska de inte. Sluta tänk att det är dina kompisar. För det är de inte. Det finns en förväntan ibland att kvinnan som chef ska vara kompis. Det är inte sant och då får du skaffa dig ett tufft chefsnätverk runtom. Jag tycker mycket om att jobba med coach och det skulle jag rekommendera alla, någon som inte ska ha något av dig och inte är i beroendeställning, men som ska fatta hur du funkar.

Anna Kinberg Batra utvecklar.

– Är man hårt beskjuten, så blir man ju sämre. Man måste stänga lite om sig, och spela lite säkrare och blir det för mycket av det fr man för lite gjort.

Anna Kinberg Batra ger fler tips:

– Läs inte för mycket medier och kommentarer. En viktig sak jag gjorde det första året som partiledare var att ta bort Twitter-appen en eftermiddag när jag hade blivit kallade både ’hora’ och ’landsförrädare’ och tänkte att det här ska inte få gå in i mina sinnen, för då har det vunnit. Man har ett ansvar själv för vad man låter sig påverkas av.  Man ska förstås ha koll på läget, omvärlden och opinionen, men de här kommentarerna är ju inte sanna.

Anna Kinberg Batra varnar också för ”nyförälskelsen” när någon blir vald som chef eller ledare.

– De är ju inte heller dina riktiga vänner. Det är jättekul att vara nyvald, de skickar blommor och de vill träffas, är så mysiga och kommer ihåg en från förut, det måsta man ju fatta att det inte är sant, så håll reda på vilka som är dina riktiga vänner och använd dem ibland. För det blåser däruppe. Känner man inte det är man inte människa. Men det är roligt att påverka.