Talmannen Andreas Norlén  återkommer till det han sa strax före jul, att han lade det största ansvaret för att lösa regeringsfrågan på Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Nu riktar han kritik mot hur de har skött processen. Andreas Norlén fortsätter med att säga att han nu har två alternativ.

”Antingen kan jag stå fast vid den tidsplan jag slog fast före – eller så kan jag ge ytterligare tid till dem.”

Han säger att både Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt har bett om mer tid, att han redan gett väldigt mycket tid till dem och att han är mycket kritisk till hur de hanterat uppgiften.

”Jag tycker att det är beklagligt och det är anmärkningsvärt att man inte använt dessa veckor till att säkra upp det stöd som krävs.”

Därefter tillägger han att om det är möjligt att nå en lösning under den förlängda tiden de ber om så kan han inte med gott samvete neka dem det. På onsdag förmiddag kallar han till en ny talmansrunda, för att senare samma dag kunna nominera en statsministerkandidat. Det innebär därmed att talmannens presentation av en statsministerkandidat flyttas från idag till på onsdag – och omröstningen om densamma flyttas från onsdag till fredag den här veckan.

”Jag ger alltså berörda partier 48 timmar att lösa de här problemen och jag förutsätter att alla gör sitt yttersta.”

Om den tredje omröstningen misslyckas så kommer den fjärde att äga rum nästa vecka. Misslyckas båda omröstningarna så blir det extra val. Presskåren börjar efter dessa månader bli riktigt otålig på att få ett besked vad som händer, och efter att talmannen lämnat rummet pratas det bland journalisterna om att han ser trött ut. Fortsättning följer.

Elin Nilsson