Netflix hit och Netflix dit. Idag ritas streamingkartan officiellt om med ett tungviktsmöte där världen största streamingtjänst, sett till antalet prenumeranter, Netflix inte är med och slåss.

Tungviktsmötet görs i stället upp mellan HBO och Amazon.

Till skillnad från Netflix redovisar HBO och Amazon fortfarande tillväxt i antalet prenumeranter för sina streamingtjänster HBO Max/Discovery+ och Amazon Prime.

Och till skillnad från Netflix finns en tydlig investeringsvilja i innehåll från konkurrenterna.

HBO gav grönt ljus i form av dryga två miljarder kronor för den första säsongen av Game of Thrones-spinoffen House of the Dragon och ytterligare en miljard kronor för att marknadsföra den.

I dag lanserar Amazon sin nya Sagan om Ringen-serie på Prime vars första säsong har en budget om närmare åtta miljarder kronor utöver de närmare tre miljarder kronor Amazon betalat Tolkien Estate för rättigheterna. Break-even nås kring sju miljoner amerikanska årsprenumerationer. Ingen större match för Amazon, kan man anta.

Innehållsmässigt är Netflix inte ens trea på bollen. Disney+ finns ju också med tunga Marvel- och Star Wars-rättigheter och även stora nöjesparker att ta till i kris i det fall tittarna stramar åt streamingplånboken för att betala för el och bränsle.

Netflix då? Har ni hört nåt? Medialt är det de negativa tillväxtsiffrorna som släpptes för q2 som regerat i flödet för Netflix de senaste månaderna. Känslan en får av medierapporteringen är densamma som för svenska digitala jättar som Klarna, Kry och Storytel. Det blöds pengar och snackas om spruckna bubblor. Så inte för streamingkonkurrenterna vars intäktsströmmar kommer från fler bäckar. Vars kommer kreatörerna söka sig när Netflix tvingas spara?

Så inför nästa kvartalsrapport har Netflix största konkurrenter lanserat enorma produktioner medan Netflix hanterat en kris som företag. Välkommen till det nya streaminglandskapet.

Alex Mörén