”Därför blir det inget extraval”

Stefan Löfven vill för allt i världen undvika ett extraval. Och han har en väg ut, berättar Dagens Opinions Rolf van den Brink.
Just nu jobbar staben hos statsminister Stefan Löfven (s) för högtryck.
Trion Axel Björneke, presschef på partiet, Nils Vikmång, statssekreterare och Odd Guteland, presschef för S i riksdagen, går på högvarv. Säkerligen rings det till trotjänare som Göran Persson och kanske Ingvar Carlsson. Kanslirådet Mats Andersson och andra erfarna S-strateger finns med i kulisserna. Så hur strategin ut? Målet är att till varje pris undvika ett extraval. Varför?
Ett extra val kommer att dikteras av Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. De kommer att berätta storyn om att misstroendet och extra valet handlar om invandrings och migrationspolitiken. SD kan ställa frågan på sin spets: Ska vi fortsätta med den generösa flyktingpolitiken eller en gång för alla sluta med den? Valet skulle ge SD en extra chans att prata om det som partiet har anser ha förstört landet. Då kan Stefan Löfven och Socialdemokraterna kunna prata hur mycket som helst om vård, skola och omsorg och ansvar. Med 20 procent i opinionsvind i ryggen för Sverigedemokraterna är riskerna med ett extra val skyhöga för Socialdemokraterna. Det finns på tok för många osäkerhetsfaktorer.
Men det finns en väg ut. Och den tycks Socialdemokraterna redan ha klivit in på. Vägen ut går via Annie Lööf och Centerpartiet. Det blir kohandel. Socialdemokraterna kanske får ge upp sin familjevecka medan Annie Lööf i dag har gått ut med för S-väljarna provocerande förslag om kraftfulla skattesänkningar för låg och medelinkomsttagare och sänkt skatt på ISK, fast finansminister Magdalena Andersson just gjort en vänstersväng och föreslagit höjd ISK-skatt. Bra betalt för C för att ha gett upp punkten i Januariavtalet om fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter.
Men Liberalerna då som har lämnat Januariöverenskommelsen. Måste inte de tillbaka på januaritåget? Nej, inte för att säkra omröstningen som statsminister. Då räcker det med stöd från V, MP och C. Det ger 175 mandat och möjligen kommer ett par L-ledamöter att revoltera mot partiledaren Nyamko Sabuni. Ulf Kristersson (m) kan alltså inte säkert räkna med att han har 174 mandat bakom sig.
Däremot stökar det till budgetarbetet när inte L är med. Ingen svensk statsbudget är stor nog för att rymma både Centerpartiet och Vänsterpartiet som det ser ut nu. Lösningen för Stefan Löfven kan ligga i att bjuda in till breda budgetsamtal med alla som vill ha något genomfört. Dessa samtal leder ingenstans, men håller Stefan Löfven vid makten. Därefter kan han regera med oppositionens budget eller någon annans om det skulle vara så, men det har han ju gjort förut och sedan blir det för nära inpå det reguljära valet för att det ska bli tal om något extraval. Utmaningen blir att övertyga talmannen att släppa fram honom. Å andra sidan har inte Ulf Kristersson mandaten i ryggen.
Hur Stefan Löfven lämnar statsministerposten är avgörande för successionsordningen på partiledarposten. Med en ordnad avgång kan sannolikt Stefan Löfven lyfta fram Magdalena Andersson som efterträdare. Hon har som sagt påbörjat sin vänstersväng för att blidka vänsterfalangen som börjar skramla allt högre i partiet. Blir det extraval och krasch är det energiminister Anders Ygeman från vänster som står längst fram i ledet. Stefan Löfvens sorti kan bli mer grumlig och då kanske det blir maktkamp mellan inrikesminister Mikael Damberg och Anders Ygeman. Kompromisslösningen kan då heta socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi eller Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare för Dagens Opinion
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.