Mitt under nyhetstorkans nyårsdag klipper Ylva Johansson till och skriver öppet om problemen i partiet. Blogginlägget toppade flera riksmediers sajter och skapade omedelbart stora svallvågor i de sociala medierna. Själva blogginlägget fick på några timmar ett 80-tal kommentarer. De kunde i stor indelas i två grupper. De som anser att Ylva Johansson var modig att prata klarspråk och de som anser att hon har ett eget ansvar för vad som händer i partiet och inte borde försöka splittra partiet.
till exempel:
”Varför erkänner du inte, Ylva J, att det rasar en maktkamp inom socialdemokratin? Först offrades Mona, nu ska Håkan jagas ut i kylan och partihögern åter besätta alla platser. Om detta fortsätter ett kort tid till kommer jag gå ur SAP och gå med i, ja, kanske ditt gamla parti Vänsterpartiet? Där finns det i alla fall lite djävla ordning.”
eller:
”Sluta bete er som maktfullkomliga pampar! Om ni har en partiledare så ska ni också stötta honom! Annars har partiet inte en chans. Och om ni vill byta ut honom, så gör det inte genom offentliga maktkamper i medierna. Ingen gillar ett parti, vars företrädare beter sig så illojalt… ”
Men Ylva Johansson får också medhåll:  
”Mitt parti når nu, i mätning efter mätning, inte högre än 25 % av partisympatierna. Ett allvarligt underkännande av socialdemokratin och av vår partiordförande. Förtroendet för Håkan Juholt var nere i katastrofala 16 % strax före jul. Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan. Mediedrev och illvilliga borgare har det alltid funnits.”
eller:
”Det du skriver enligt ovan beskriver exakt varför partiet har 25% och räknar ännu ner. vDet handlar inte om hyresersättningen ifrån kulbons hyreslägenhet, det handlar om att han inte kan balansera/vikta och inse konsekvenser av hans popcornförslag. ”
eller:
”Mycket bra sagt. Det är dags att byta ut "Åsa Nisse". Hans "förlåt mig…" börjar bli patetiskt. Veligare och mer opåläst politiker får man leta efter. Han far ju med sakfel i var och varannan fråga. Byts han inte ut snarast blir han partiets fördärv. ”
På facebook kom det in ett 50-tal kommentarer. Även på Twitter diskusterades Ylva Johanssons blogginlägg flitigt. Minst ett 50-tal tweets tog upp blogginlägget.
Helle Klein, tidigare chef för Aftonbladets ledarredaktion undrar: ”Varför bloggar Ylva Johansson detta nu? Trött o uppgiven eller medveten o på gång?”
Johan Ingerö på SvDs ledarblogg hänger snabbt på med en kommentar.
Dessförinnan, klockan 17:32 har pr-konsulten Paul Rongeskrivit en kommentar som hyllas på Twitter.