Det var efter ett fylleslag i lägenheten i Trelleborg då polisen fick hämta 22-årige William Petzäll, som han beslutade sig för att ta en time-out från politiken. Enligt honom själv var anledningen lugnande mediciner blandat med alkohol.
I måndags var han tillbaka i riksdagen efter dryga månaden på behandlingshem i Skåne.
– Det var helt fantastiskt välbehövligt. Jag fick verkligen de rätta verktygen för att ta tag i problemet från grunden, säger han till Dagens Opinion.
 
Hur har reaktionerna varit från partiet?
– Alla har varit ödmjuka och jag har fått ett varmt bemötande från hela riksdagen. Det är klart att det finns vissa i partiet på gräsrotsnivå som tycker att jag borde avgå, men det var nog mer innan jag gick ut och förklarade om sjukdomen som alkoholism faktiskt är.
 
Tiden på behandlingshem var en ögonöppnare, säger han.
– Jag har fått större förståelse för narkomani och alkoholism och har fått träffa andra människor som lider av problemen, vilket jag kommer ha nytta för i politiken.
 
Hur tar du tag i riksdagsarbetet nu?
– Jag har varit bort lite över en månad så jag har inte missat så jättemycket. Jag tar det lite lugnt nu i början och ska ta och gå igenom de 3600 olästa mailen, innan detär dags att bädda in mig på mina områden.
 
I samband med comebacken beslutade sig William Petzäll att avgå som förbundsordförande för Sverigedemokratisk ungdom.
– Det var en för stor arbetsbelastning och inte rättvist varken mot mitt riksdagsarbete eller mot ungdomsförbundet.
 
Gustav Kasselstrand ersätter honom fram till kongressen, när ny ordförande väljs.