Det var i ett inslag i gårdagens avsnitt av SVTs Agenda som Per Strömbäck, talesperson för intresseorganisationen Dataspelsbranschen, uttalade sig.
 
Inslaget handlade om Ipred-lagen, som 2,5 år efter att den kommit till visat sig vara verkningslös. Av dagens cirka två miljoner fildelare har ingen fällts med hjälp av den lagen.
– Man får ju skämmas som svensk när man träffar utländska kollegor. Sverige framstår som en skurkstat. Piraternas paradis, det är Sverige i dag det, sade han till Agenda igår.
 
Men framstår Sverige verkligen som en ”skurkstat”, Per Strömbäcks skamkänslor till trots? Nej, inte enligt Visit Sweden, som menar att bilden av Sverige inte påverkats särskilt mycket av den illegala fildelning.
– Vi kan inte se att en sådan sak skulle påverka Sverigebilden negativt för besöksnäringen, säger Visit Swedens marknadschef Maria Ziv.
 
Hon menar att den bilden är så pass stark och beror på ett antal olika faktorer att svenska internetanvändares nätvanor inte skulle påverka utlandets bild av Sverige.
– Det är ingenting som lever kvar.
 
Maria Ziv fortsätter:
– Tittar man på vad man anser Sverige är och står för i utlandet, så är vi ett väldigt tryggt och säkert land. Att vi på något sätt i och med det här skulle framstå som en skurknation har jag svårt att tro.
 
Ardalan Samimi