
Vision överlämnade igår listan med påskrifter från över 2 600 personer som ställer sig bakom uppropet till infrastrukturminister Andreas Carlson (kd).
Vision kräver:
* billigare kollektivtrafik.
* ”färdmedelsneutralt” reseavdrag.
* investeringar för cykelpendling.
* ”storsatsningar” på järnväg och annan spårtrafik.
Vision har i ryggen ett kongressbeslut på att bidra till ett minska klimatpåverkan och bidra till ett hållbart arbetsliv. Frågan om just jobbpendling, kom upp underifrån, berättar Veronica Magnusson.
– Vi har klimatombud ute på arbetsplatserna och då har just pendling kommit upp som en fråga berör medlemmarna och som vi kan påverka, säger hon.
Vad vill ni åstadkomma?
– Vi hoppas att både regeringen och politiker generellt ska skapa bättre förutsättningar för jobbpendling.
Hur kopplar jobbpendling, som sker utanför arbetsplatsen och jobbet, till vad ett fackförbund ska jobba med?
– Vi driver även frågor kopplade till jämställdhet och livspussel. Det har varit fackliga frågor en längre tid. Det är klart att många (medlemmar) tänker på hur de ska ta sig till och från jobbet och arbetsgivare kan på olika sätt möjliggöra jobbpendling med till exempel subventionerade kollekttrafikbiljetter, laddstolpar till elbilar eller flexiblare arbetstider.
Var går gränsen för vad ett fackförbund ska jobba med?
– Kopplingen är hur arbetslivet påverkas. Arbetsgivarna och vi har ett gemensamt intresse i att våra medlemmar ska må bra och få ihop vardagen, säger Veronica Magnusson och berättar att även hälso- och friskvårdsfrågan är stor.
– Vi fick nyligen igenom ett höjt friskvårdsbidrag i Örebro.
Vision har inte anlitat några byråer för kampanjen, men har använt namninsamlingsplattformen Mittskifte som drivs av, som drivs av aktivisten Robin Zachari, som även driver sajten Klägget.
– Det är en folkrörelseplattform som många organisationer använder. Vi har samarbetat med dem även tidigare.
Utvalda kategorier


Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.