Enligt regeringens förslag ska det från och med i sommar vara tillåtet att utan bygglov bygga ut sitt hus med 15 kvadratmeter bygga till två takkupor eller inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus.
Det ska också vara möjligt att bygga ett max 25 kvadratmeter stort bostadshus som ska kunna användas som permanentbostad, så kallade Attefallshus, utan bygglov. Dock behöver man göra en anmälan till kommunens bostadsnämnd.
På Villaägarnas Riksförbund gläds man över förslaget som enligt intresseorganisationen kan ge stora positiva effekter. Förutom småhusägarna gynnas även hela bostadsmarknaden, enligt Villaägarna.
– Om det kan tillkomma fler bostadstillfällen på det här sättet så är det bra för hela marknaden. Är det något vi är i skriande behov av så är det bostadstillfällen för unga personer som får studieplats eller ett arbete i storstäderna, säger Villaägarnas chefekonom Daniel Liljeberg.
Så man ska kunna hyra ut till exempelvis studenter?
– Ja, och där har regeringen också gjort förbättringar på senare år genom att kraftigt höja de skatteavdrag man får göra vid uthyrning och man har också genomfört liberalare regler för hyressättningen, säger han.
– Ja, och där har regeringen också gjort förbättringar på senare år genom att kraftigt höja de skatteavdrag man får göra vid uthyrning och man har också genomfört liberalare regler för hyressättningen, säger han.
Även detta vinner de unga på, menar han.
– Om reglerna är gynnsamma för uthyrning, så uppstår det bostadstillfällen. När det uppstår bostadstillfällen, så blir hyran bättre efterhand.
Enligt Villaägarna är intresset hos medlemmarna stort för att bygga till eller bygga Attefallshus.
En undersökning som organisationen gjort uppges visa att 90,3 procent av småhusägarna är positiva till att öka storleken på dagens friggebodar, samtidigt som 83,1 procent anser att det borde vara tillåtet att inreda dem för bostadsändamål. Ungefär lika många vill också att det ska vara möjligt att bygga ut sitt hus med upp till 15 kvadratmeter.
Villaägarna tror att reformen kan bidra till att det skapas mellan 150 000 och 200 000 nya bostadstillfällen på kort tid.
För småhusägarna kan reformen också öka värdet på deras fastigheter, säger Daniel Liljeberg.
– Även om de inte bygger, så gör bara möjligheten att deras fastigheter stiger i värde, framförallt i storstadsområdena där ytpriset redan är högt. De flesta småhusägare i till exempel Stockholms län tjänar på att bygga mer, men även om man inte gör det så tjänar landets småhusägare. Eftersom möjligheterna nu kommer att finnas.
Alla är dock inte lika entusiastiska som Villaägarna över förslaget. Daniel Liljeberg säger att det finns ”många motståndare i kommunsektorn” som pekar på risken att kommuner kommer översvämmas av bygganmälningar.
– Vi är rädda att det perspektivet vinner, vilket är märkligt med tanke på de fördelar som vi lyfter är mycket viktigare för svenska bostadsmarknaden än att en del kommunala byråkrater får fler ärenden på sitt bord. Vi hoppas att politiker lyssnar mer på våra argument än på den typen av argument, säger han.
Förslaget har överlämnats till Lagrådet. Förändringarna föreslås gälla från 2 juli i år.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...