– Vi är ett antal aktörer och individer som redan har relationer med Asien och som tycker att det är dags att närmare sammankoppla det utåtriktade västsvenska näringslivet med tillväxtmarknader i Asien, säger Per-Olof Larsson som är vd för GU School of Executive Education och en av grundarna.
Tanken är att West Sweden Asia Gateway ska fungera som katalysator för närmandet mellan västsverige och, i första hand, Kina, Korea och Japan. Samtidigt är Per-Olof Larsson ödmjuk inför möjligheterna att omedelbart skaka om den kinesiska draken.
– Det är klart att vi som medlemsfinansierad förening får vara ödmjuka. Men vi tycker att detta är ett bra sätt att föra samman människor med kunskap om Asien och därmed fördjupa nätverk och utbyta erfarenheter.
För tillfället är domineras föreningen av advokatfirmor med affärsverksamhet i Asien, men enligt Per-Olof Larsson kommer gruppen bli mer heterogen.
– Sponsorer är bra genom att de stänker sitt vigvatten över verksamheten och ger stadga åt föreningen, men det innebär också att vi kan bjuda in fler intressanta talare.
Att det är Asien som är Västsveriges och hela västvärldens ekonomiska hopp hyser Per-Olof Larsson inga tvivel om.
– Vi har under en tid sett en tillväxtmättnad och vi måste förlita oss på handel och affärer med tillväxtmarknader i Asien. Vi har bara börjat förstå oss på Asien, något som kommer att bli helt nödvändigt framöver.
Som vd för Göteborgs universitets helägda dotterbolag GU School of Executive Education arbetar han mitt i en akademisk verklighet som har ansiktet vänt åt sydöstra Asien.
– Om ett par veckor åker en grupp studenter till Shanghai som en del i utbildningen.
Per-Olof Larsson understryker det paradigmskifte i relationen mellan västvärlden och Kina.
– Förr flyttade företag till Kina för den billiga tillverkningens skull och sedan importera varorna därifrån. Nu börjar Kina bli avancerat och ligger i framkant inom flera utvecklings- och forskningsområden. På telekomsidan har Huawei gått om Ericsson och är nu världens största aktör.
En annan effekt av fördjupade svensk-kinesiska relationer kan en ökad turism i öst-västlig riktning.
– En uppenbar tillväxtmarknad som man kanske inte tänker på i första hand är turismen från Kina till Europa och Sverige. Vi har fortfarande en ganska liten turism därifrån men när den kinesiska medelklassen börjar resa alltmer finns en stor potential.
Är kineserna de nya japanerna?
Kommer ni att samarbeta med Västsvenska Handelskammaren?
– Det kommer vi säkert att göra och det kommer inte bli någon konkurrens. Vi kommer att behöva koordinera oss med andra aktörer.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...