I går slog nyheten ned om att det privata vårdföretaget Kry förvärvar det privata vårdbolaget Medhelps affärsområde Vårdtjänster, som levererar 1177-sjukvårdsrådgivning på uppdrag av Region Stockholm. Nu varnar Vänsterpartiet för konsekvenserna av en sådan affär.

Kry är på offensiven och har tagit flera steg vidare från den ursprungliga vårdappen.  Kry har tidigare gått samman med Helsa som finns på ett 20-talplatser i Sverige för att ”skapa en smidigare vårdupplevelse för dig som patient – oavsett om det kräver en digital eller en fysisk vårdkontakt”, som det heter i företagets pressutskick. Den 1 september 2020 öppnade Kry dessutom sina två första vårdcentraler i Stockholm.

Men Vänsterpartiet reagerar på planerna och skickar ut ett pressmeddelande där partiet slår fast att privata företag inte ska ”äga och driva rådgivande sjukvårdsinsatser som 1177”.

Partiet skriver:

”Vänsterpartiet ser med stor oro på utvecklingen av sjukvården i Region Stockholm. Att Kry tar över 1177 skapar ekonomiska intressen att slussa patienterna vidare till Krys egna nätläkare. Kry äger dessutom flera fysiska vårdcentraler i regionen och tar nu ytterligare steg för att privatisera vården i Stockholm”.

”1177 är ingången till sjukvården och måste därför vara en del av vår egen struktur. En sådan vital del av regionens sjukvård ska inte outsourcas till externa leverantörer”, kommenterar Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm.

Vänsterpartiet anser också att Kry tidigare har ”spridit vilseledande information kring listning på deras fysiska vårdcentraler där patienter blivit listade mot sin vilja”.

Vänsterpartiet vill nu att regionpolitikerna säger nej till Krys affär:

” Det är rimligt att kräva att politiken inte godkänner ett ägarbyte av Medhelp. Den blågröna majoriteten kan inte stå helt handfallen när Kry tar över allt mer av vårdmarknaden. Det politiska styrets roll i regionen kommer snart att vara överspelad om det här fortsätter”, anser Jonas Lindberg.