– Vi har stått nu på morgonen och delat ut lite flygblad till våra medlemmar där vi bjuder in dem till medlemsmöten nästa vecka för att få höra deras synpunkter. Just nu är det främst cheferna som träffar sina medarbetare, och det är precis så det ska vara, säger Malin Linnér, Unionens klubbordförande på Astrazeneca i Södertälje.
 
Malin Linnér har under morgonen kunnat fånga upp hur medarbetarna känner sig, och tycker att de har visat upp alltifrån ilska till besvikelse och uppgivenhet.
– Det finns hela skalan av känslor här. Det är samma reaktioner som i går. Även om man nu fått sova på saken så är det ingen förändring. Det kommer att ta ett tag innan man ser några möjligheter i det här, för det kommer att finnas det också, säger hon.
 
För Unionen handlar det om ungefär 550 medlemmar som drabbas av nedläggningen.
– Beslutet är taget, det ligger fast. Det vi kan göra just nu är att stötta och supporta våra medlemmar utifrån de verktyg som vi har, och naturligtvis informera om vad det innebär att vara arbetslös, om man nu blir det. Det finns en stor risk att en hel del går ut och inte får något jobb, säger Malin Linnér.
 
Beroende på hur länge man varit anställd finns det också möjlighet till olika paket, som exempelvis avgångsvederlag.
 
Astrazenecas besked om nedläggning kom i går. Omkring 1 200 forskningsjobb försvinner, främst från Södertälje. Malin Linnér tror inte att det hade kunnat förhindrats genom en annorlunda näringslivspolitik.
– Det tvivlar jag på. Det här är ett globalt strategiskt beslut som Astrazeneca tagit.
 
Hon fortsätter:
– Men vi känner att istället för att flytta forskningen till USA och England, så kunde den mycket väl ha varit kvar här. Man kunde ha utgått från Sverige, och istället byggt upp den här. Här finns kompetensen, här finns resurser och engagemang för forskningen, varför då flytta bort? Det är vår inställning.
 
Att regeringen reagerade snabbt och nu satt igång med diverse aktiviteter ser Malin Linnér som positivt.
– Sedan får vi se om det blir något av det i slutändan.
 
Ardalan Samimi