I rapporten Välfärdstendens 2012 framgår det att många 20-29-åringar inte helt litar på det svenska välfärdssystemet. Det är enligt Folksam en utveckling som märkts av sedan första rapporten 2008, och som skett i takt med att ersättningsnivåerna sjunkit.
 
Enligt rapporten är 40 procent ganska eller mycket oroade för att inte kunna försörja sig själva om de skulle bli sjuka, arbetslösa eller skadade. Nästan varannan säger också känna ganska eller mycket oro för att föräldrarna inte ska få den vård de behöver i framtiden.
 
Ungefär lika många tror att den sociala tryggheten kommer bli sämre i framtiden. 40 procent tror också att det blir försämringar i vård, omsorg, och sjuk- och arbetsskadeförsäkring.
 
Den största oron finns hos kvinnor. Rapporten visar att 47 procent av kvinnorna är rädda för att pensionen inte ska räcka till. Hos männen är det endast 27 procent som uppger samma oro. Kvinnor är också i större utsträckning oroliga över att inte kunna få ett fast jobb.
 
Samtidigt uppger 60 procent att de tror att samhället om tio år kommer vara mer jämställt, och en tredjedel tror att det blir förbättringar inom arbetsmiljöområdet.