Ulrica Schenström utropar valet 2010 till novisernas val.
– Socialdemokraterna hade aldrig gått till val i en koalition och i opposition. Alliansen hade nästan aldrig försökt bli omvalda och bedriva valrörelse i regeringsställning . Båda sidor var noviser.

Men till slaget om de absoluta makten kom de två partierna med anspråk på att var det stora samhällsbärande partiet olika förberedda. Till skillnad från moderaterna gick Socialdemokraterna gick till val på en undermålig ”idéutveckling”.

 – Mona glömde bort att politik handlar om idéutveckling och reformagenda och inte om att kopiera någon annan kampanj. Hon hade ett så stort försprång och då kanske man inte orkar med den komplicerade idéutveckling och genomlysning av politiken som hade behövts.
Socialdemokraterna hade också viss otur som först drabbades av finanskrisen och därpå av samarbetet med Lars Ohly, anser Ulrica Schenström. Två saker som kan ha fått väljarna att lämna de rödgröna.

Nu krävs förändringsarbete och blir ingen picknick på Sveavägen 68.

– När Fredrik(Reinfeldt), Anders (Borg) och Totto (Sven Otto Littorin) och jag kom in i förändringen av Moderaterna hade vi en jättetuff tid. Det fanns inget som hette fritid. Det tog flera år.

Men Moderaternas förändringsarbete kan ha gått Socialdemokraterna förbi.

 – Där ligger socialdemokraternas problem. De förstod inte att vi hade gjort det på riktigt. De tog oss inte på allvar. Den analysen levde kvar också under den senaste valrörelsen.

Nu är det inte en fråga om Socialdemokraterna behöver förändras, anser Ulrica Schenström.

– De måste. De måste hitta klasskampen. De måste bestämma hur folkhemmet ska se ut?

Kan Mona Sahlin sitta kvar?

– Det tror jag absolut. Om hon kan hitta människor som brinner lika mycket. Det är lagarbete och inte personer som vinner val.
Valets andra förlorarparti, Kristdemokraterna, har till viss del samma problem som socialdemokraterna, anser Ulrica Schenström.

– Kristdemokraterna har en värdegrund som bottnar i kristendom. Jag tror de måste satsa mer på familjepolitiken. Det är deras väljargrupp. Men vilken del i familjepolitiken är deras grej? Precis som socialdemokraterna kan de bli större genom att utvärdera sin egen politik.

Ulrica Schenström tror mer på Folkpartiets kombination av hårda nypor och liberalt tänk.

– Ja, de lyckades ganska bra.

Centerpartiet kan vara på rätt väg.

– De har genomgått en stor politisk förändring. Maud har gjort ett jättejobb. Det tar en stund innan det sätter sig. Analysen att de var svaga i storstäderna där det bor många människor från landet är rätt. Men jag är inte säker på att Stureplanscentern var rätt väg.

Miljöpartiet ”intog folkpartiets roll".

– Det innebär att de inte bara är ett parti, utan också något annat, en touch av att man är lite mer, lite finare, står för något större. Därför tar Miljöpartiet både röda och blåa väljare.  Maria Wetterstrand var helt fantastisk i början av valrörelsen, men sedan på gränsen till för aggressiv.

Vänsterpartiet kanske var partiet som förutom Moderaterna vann mest på sitt samarbete med andra partier.

– Lars Ohly är en trevlig och sympatisk person och den som verkade gladast i det rödgröna samarbetet.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Hur kunde de nå sin framgång och vad innebär det för de andra partierna framöver?

– Sd är i mångt och mycket ett klassiskt missnöjesparti. Däremot tror jag inte att de kommer att bete sig som  Ny Demokrati. Deras plan är inte att ”röra om i grytan”. De kommer nog att försöka visa sig vara ansvarsfulla. De andra partierna får se upp med att inte se dem som Ny Demokrati. Det gäller att aldrig undervärdera sin motståndare.

Mest intryck, tycks ändå Mona Sahlin ha gjort på moderaternas tidigare portalfigur.

– Jag är helt imponerad. Varje dag under månad under valrörelsen, vaknar Mona och är en loser i pressen. Hur orkar man? Men det beror också på att hon inte levererade politiska förslag. Då hade man skrivit om politiska förslag.

Var det rätt att ta in Vänsterpartiet i det rödgröna samarbetet?

– Där hade Mona Sahlin ett moment 22. Hade hon inte tagit med Vänsterpartiet från början, så skulle alla frågat henne om vem du ska göra det med och på vilket vis. Vad hon än gjorde hade hon gjort fel. Jag tror det var fackföreningsrörelsen som ett krav på ta med Vänsterpartiet. Hon måste överhuvudtaget se över hela arbetarrörelsens koppling till LO.

Slutligen, om Mona Sahlin ringer och vill ha dina konsulttjänster, vad säger du då?

– Då skulle jag säga att det låter som ett spännande uppdrag men att mitt hjärta klappar för nya moderaterna och Alliansen, säger Ulrica Schenström.