–  Och fler kommer det säkert bli, säger Erik Holmström, konstnärlig ledare på Turteatern.
Han fortsätter:
– Det är ju fullständigt vansinne, detta är en pjäs, ett rollspel om könsroller. Om det hade varit någonting annat hade nog inte kulturförvaltningen godkänt den att visas för skolungdomar, de är ju inte inkompetenta på kulturförvaltningen.
De två DO-anmälningar som hittills kommit in pekar på bland annat hets mot folkgrupp, någonting som Erik Holmström dock kan hålla med om.
– På ett sätt är det hets mot folkgrupp ja, eftersom pjäsen beskriver män som biologiska missfoster. Men man kan ju inte prata genom ett sugrör, meningen med pjäsen är att skapa en diskussion om män och kvinnor.
Innan varje föreställning börjar släpps män och kvinnor in i separata omgångar och får även sitta mitt emot varandra under hela föreställningen. Kvinnor får sitta på sammetsstolar med små kuddar på och blir serverade vindruvor.
– Men vi säger ingenting till de män som väljer att gå in när kvinnorna blir inropade, vi säger ingenting till de män som sätter sig på kvinno-sidan heller, säger Erik Holmström.
Turteaterns skådespelare har, sedan pjäsen hade premiär, blivit utsatta för mordhot. Detta har polisanmälts och vissa föreställningar har skett under polisbevakning.
– Vi tar mordhotet på fullaste allvar och är i bra kontakt med polisen, säger Erik Holmström och poängterar att Scum-manifestet kommer fortsätta visas som planerat, trots DO-anmälningar och mordhot.
 
Gabriella Lahti