Efter drygt åtta år lämnar TTs chef jobbet på dagen.

Jonas Eriksson lämnar i dag jobbet som vd och ansvarig utgivare för TT Nyhetsbyrån, som förser landets tyngsta medier med ofärgade nyheter. Hans efterträds temporärt av försäljningschefen Per-Anders Broberg.

Dagens Opinion pratar med Jonas Eriksson direkt efter att de anställda har fått information om hans avgång. Som anledning uppger han ägarnas beslut att gå in i styrelsen för medieanalysföretaget Retriever, där Jonas Eriksson är styrelseordförande. Han har i praktiken kunna driva både vinstmaskinen Retriever och den mer pressade nyhetsbyrån TT. Men så kommer inte att ske när styrelsen i Retriever byts ut i mars.

– Jag har full förståelse för att ägarna går in direkt i styrelsen, så att inte styrelsen först måste förankra beslut som ska tas hos ägarna, Retriever har ju gått från 200 miljoner kronor i två länder till 400 miljoner i fyra länder. Det är logiskt, men då förvinner också det som har varit Yin och Yang för mig, säger Jonas Eriksson, och lägger till:

– När man tar upp bort Retriever, blir balansen fel och då kände jag att det var dags att gå vidare. Jag började ju för 8,5 år sedan.

Vad ska du göra nu?
 – Jag vet faktiskt inte. Det löser sig. Jag ska smälta detta först.

Hur känns det?
 – Tomt och konstigt. Men också som att det är ett beslut som känns rätt i magen, men ont i hjärtat. Jag har älskat min arbetsplats och det har varit vansinnigt kul.

Hur har år 2019 varit för TT-koncernen?
 – Jag kan inte säga några siffror, men de speglas av att marknaden har varit tuff, men vi fortsätter att tjäna pengar.