Från ett ganska anonymt nötande på riksdagsbänken hamnade Tommy Waidelich på några veckor i medieturbulensens absoluta centrum med debatter med finansminister Anders Borg på primetime och mediedrev där hela det socialdemokratiska partiets trovärdighet stod på spel i den skuggbudget han och partiledaren Håkan Juholt utarbetade. Efter den dramatiska avgången har han valt att ligga lågt men nu träder Tommy Waidelich åter fram ur skuggan.
 
– Jag har valt att ligga lågt för att den nya ledningen ska få lugn och ro, säger Tommy Waidelich.
 
Den 29 mars 2011 utsågs till Socialdemokraterna ekonomiskt-politiska talesperson efter Thomas Östros. Den 23 februari avgick han, en dryg månad efter partiledaren Håkan Juholts dramatiska fall. Då hade Tommy Waidelich sedan länge bestämt sig för att sluta.
 
– Jag fick inte veta exakt när Håkan skulle sluta, men jag bestämde mig snabbt för att sluta själv. Det kändes naturligt. Men jag höll masken och körde på som om inget hänt. Jag visste att jag skulle lämna och partiet behövde en nystart. Hade jag slutat då hade fokus hamnat på vem som skulle ersätta mig.
 
Socialdemokraternas skuggbudget, som är en högst hypotetisk produkt, hamnade i osannolik hetluft. Den är ju bara en pappersprodukt. En hypotes som aldrig kommer att testas skarpt. Ändå hamnade den rakt i tv-kamerornas nålsöga på prime time. Inte för att budgeten var chockerande i sig. Utan för att den skapade ett inbördeskrig hos Socialdemokraterna.  För de första innehöll den inga förslag på att återinföra skatter som Alliansen lyft bort, fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och jobbskatteavdrag. Men ännu värre, i en tidig version fanns inget om återhöja a-kassan till 80 procent.
 
– Jag körde hårt. Vi lyfte på alla stenar för att vrida om budgeten från rödgrön till röd. Min roll vara att vara kamrer. Jag påpekade att det inte fanns pengar till alla förslag som att ställa om A-kassan. Det skapade oro.
 
En ny budget och politik forcerades fram. I efterhand kan det tyckas som onödigt snabbt.
 
– Ja, men vi är väl sådana personer, Håkan och jag. Och det var ju kris i partiet. Vi spelade som i första halvleken mot Ukraina. Ingen ville hålla bollen. Vi hade inget eget spel och försökt kopiera en dålig kopia av vårt eget parti. Men det är ju vi som är originalet.
 
Budgeten pressades fram och blev inte den återställare många partikamrater hade väntat sig. Snart dök det upp artiklar bland annat i Dagens Industri om hur Tommy Waidelich och Håkan Juholt schabblade med budgetprocessen och lyfte in ändrade skrivelser i sista stund och fick vika ner sig för krav på höjd A-kassa. På väg till en utfrågning om budgeten till partihögkvarteret omringades Håkan Juholt och Tommy Waidelich av ett massivt direktsänt blixtrande mediedrev på Sveavägen 68.
 
– Läckorna kom från partiet. Det var nytt. Man kan undra vad de berodde på. Kanske körde jag för hårt och folk blev oroliga. Det kan jag ha underskattat. Jag har inte efterforskat läckorna. Men det skrivs flera böcker nu om vad som hände så det blir säkert belyst. Läckorna var ett symtom på att partiet inte mådde bra. Det som var olustigt var att det spreds felaktiga rykten om budgetprocessen. Jag kunde ju se, jag var mitt inne i den.
Från att ha tagit en och annan riksdagsdebatt skulle plötsligt Tommy Waidelich upp och ta en debatt om finanspolitiken med tunga finansministern Anders Borg (m).
 
Det gjorde honom inte sömnlös.
– Jag har ju debatterat sedan 80-talet, inte minst i SSU mot Fredrik Reinfeldt (m). Så mitt problem var nog snarare att jag hade brist på respekt. Jag blev överraskad när det kom in en tredje person i studion, en journalist som skulle styra debatten. Sedan kändes det som att stå på en gungbräda när vi inte hade några färdiga förslag.
Tommy Waidelich noterade att Anders Borg körde med en del ”fula knep”.
– Han slänger ur sig saker som ”skattechock”. Han är yvig, men lättare att få kontakt med än Fredrik Reinfeldt, som är lite lugnare och försiktigare. Fredrik Reinfeldt är svår, hal och det gäller att få honom arg, då blir han arrogant. Det tycker jag både Mona Sahlin och Håkan Juholt lyckades med.
 
Så mycket arbetsro fick inte den nya socialdemokratiska ledarduon.

– När det var som tuffast med Håkans hyresmiss, reste han sig och det lugnade ner sig. Jag försökte utveckla politiken. Det var då vi tog fram sysselsättningsmålen. I efterhand inser jag att jag lade ner mycket tid och inte var särskilt närvarande hemma. Men trycket var värst för Håkan. Få klarar fler än 4-5 dagar i drevet. Han klarade månader och tog dessutom en partiledardebatt. Han hade kunnat klara sig. Men när partidistrikten går ut och kräver hans avgång blir det tufft. Han hade hamnat i samma läge som Wanja Lundby Wedin (lo) efter AMF-skandalen.

Tommy Waidelich förfäras än i dag av den mobbing framförallt Håkan Juholt utsattes för.
– Vi fick se vår tids behov av syndabockar. Det var framförallt olustigt att se hur framförallt borgerliga ledarskribenterna ägnade sig åt vuxenmobbing mot Håkan, som att framställa honom som Groucho Marx. Och jag valde att inte läsa allt som skrev på nätet. När vuxna på betald arbetstid ägnar sig åt vuxenmobbing blir man ledsen. Vad säger de till sina barn om mobbing i skolan?
 
Tommy Waidelich har några råd att dela ut till Anders Borg:
 
– Hans svaga punkt är Europakrisen och globaliseringen. Han är en del av problemen genom att vara för passiv och provinsiell. Det handlar väldigt mycket om att peka finger åt nationer som inte klarar ekonomin i stället för att han är ute och bygger nätverk och tar fram politik som fungerar.
 
Själv verkar han nöjd med att hans efterträdare Magdalena Andersson, har hållit den lagda skuggbudgeten i stort sett intakt.
 
– Det visar att vi ändå uträttade något. Vi införde sysselsättnings- och investeringsmål. Kanske blev budgeten med fokuserad på sysselsättningen. Det behövdes. Vi tappade ju frågan 2006. Så omprövade vi vår syn på fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och jobbskatteavdrag. Budgetmotionen lever vidare, förutom en del tillägg om sommarskola och utbildningskontrakt. Så får vi se vad som händer i budgeten till höst.
 
En längre intervju med Tommy Waidelich finns i Dagens Opinions veckomagasin Veckans Brief.