Hur många jobb har tillväxtpolitiken egentligen skapat?
– Jag vill kunna ge dig ett enkelt svar, men riktigt så fungerar det inte. Tillväxtpolitiken är en del av ett större sammanhang där det handlar om att ge bra spelregler för näringslivet, skattesystem, regelförenklingar, rörlighet på arbetsmarknaden, utbildning, forskning, med mera. Det är klart att om många företag får lättare att få exempelvis startkapital, så skapar det ju en dynamik. Om kompetensförsörjningen fungerar, då är det klart att det bidrar till att skapar jobb. Men vi har i uppgift att utvärdera och analysera olika insatser och samtidigt diskutera hur systemet i helhet ska kunna bli så bra som möjligt för att skapa dynamiken.
 
Men kan statliga pengar skapa jobb?
– Vi skapar inte jobben, utan statens roll är ju att skapa så goda förutsättningar som möjligt för människor och näringsliv. Rollen är att med olika insatser bädda för en förmåga till dynamik, omställning och innovation som då skapar möjligheter till att skapa jobb.
 
Vad skapar jobb då?
– Det är entreprenörer, företagare och duktiga medarbetare som gör det. Det är Scania som kanske hittar på nya bussmodeller, Astrazeneca som gör nya produkter, forskaren som kommer på en ny metod.
 
Hur ser ni, rent generellt, på svensk tillväxtpolitik?
– Tillväxtpolitiken har aldrig varit viktigare, det ser vi runt om i världen, i Grekland, USA, Kina och Japan. Inom OECD pekar man på att behövs regelförenklingar, insatser för mentorskap och nyföretagande, insatser för en omställning mot en grön strukturomvandling. Det som är viktigt, och som är den stora uppgiften för vår myndighet, är att utvärdera och förstå hur dessa program ska genomföras och att ge politiker beslutsunderlag som kan hjälpa till att effektivisera programmen.
 
Dan Hjalmarsson är samtidigt nöjd över regeringen och näringsdepartementet för att ha inrättat Tillväxtanalys, som han menar har ”full frihet att titta på de olika programmen”.
– Vi skriver våra rapporter helt utan inblandning av någon, och jag uppfattar det som att det vi kommer med är uppskattat. Även sådant som kan tyckas vara kritiskt och granskande. Man vill lära sig. Det är viktigt att man utvärderar, följer upp och lär sig.
 
Tillväxtverket har hamnat i blåsväder med dyra representationsnotor och nu senast gällde det 375 miljoner kronor som inte går att utvärdera. Hur ser ni på deras verksamhet?
– Jag har ingen kommentar kring deras verksamhet, eftersom vi inte har något uppdrag att granska själva myndigheten, däremot tittar vi på olika program där Tillväxtverket medverkar.