Flera tidigare tunga politiker ligger bakom den nya exportorganisationen NSTO som till en del konkurrerar med främjandeorganisationer som Business Sweden. Det första projektet går ut på att få till handel med hållbarhetstjänster och produkter med Förenade Arabemiraten.

Organisationen heter Nordic Sustainability Trade Organization (NSTO) och ordförande är Sven Otto Littorin, tidigare arbetsmarknadsminister (m) i alliansregeringen.

– Vi försöker starta nästa generations handelsfrämjare, säger han.

Sven Otto Littorin utvecklar:

– Tanken är om man ska närma sig länder där Sverige traditionellt inte varit starka, alltså inte Norden, Europa eller USA, då måste man göra på ett lite annorlunda sätt. Då funkar det inte bara att komma med en rad svenska produkter och säga ’köp dem’. Då är det lättare att försöka få de båda ländernas regeringar eller myndigheter att skaka hand så att det skapas en ingång. Sedan gäller det att veta vad länderna faktiskt behöver.

Andra personer som är knutna till organisationen är generalsekreteraren Sebastian Navab, tidigare presschef åt dåvarande statsminister Göran Persson, tidigare generalsekreterare i Gröna Städer och en av byrån The Labyrinths grundare. Även den tidigare handelsministern Ewa Björling (m) liksom den förra näringsministern Maud Olofsson (c) ingår i NSTOs advisory board.

– Så får vi se om det ansluter sig några före detta socialdemokratiska ministrar framöver. Det hoppas vi, säger Sven Otto Littorin.

Att ni startar NSTO, vad säger det om det befintliga främjandesystemet?
– Business Sweden är en hybrid som ägs till hälften av näringslivet och till hälften av staten. Ibland vet man inte riktigt vilken hatt de har på sig. Uppdragsgivarna är svenska företag som vill sälja rakt uppochner, och ibland kan det vara bra att vara ytterligare någon som är något mer neutral som ett komplement.