Arbetsförmedlingens siffror visar att av 202 000 öppet arbetslösa fick omkring 120 000 personer ingen arbetslöshetsersättning. Det är tvåtredjedelar som alltså är helt utan ersättning, och som enligt Dagens Nyheter istället hänvisas till familjen eller socialbidrag.
 
Hos Miljöpartiet ser man siffrorna som ett misslyckande av regeringens politik. Partiet vill istället se en allmän a-kassa, höja a-kassegolvet och ändra reglerna så att fler omfattas. Liknande resonemang kommer från TCO, där man anser att villkoren bör ändras.
– Som det är nu urholkas förtroendet snabbt så att allt färre litar på att de kan få ersättning från arbetslöshetskassan när de blir arbetslösa, säger Eva Nordmark, TCOs ordförande, i en kommentar.
 
Men på Svenskt Näringsliv tycker man inte att problemet är a-kassan, utan att det i själva verket inte finns några jobb.
– Man måste komma ihåg att en hel del av dessa personer inte får a-kassa eftersom de inte uppfyller arbetsvillkoren. De har inte etablerat sig tillräckligt väl på arbetsmarknaden.
 
För att åtgärda problemet måste politikerna alltså se till så att arbetslösa kan komma ut till arbete.
– Eftersom de hamnar strukturellt utanför påverkas deras chanser att få jobb. Även om man ändrar på systemet så skulle de fortfarande stå utanför. A-kassan måste ju ha arbetsvillkor.
 
Enligt Svenskt Näringsliv ligger en del av lösningen i att förbättra det lokala företagsklimatet, något som Li Jansson tar upp i sin kommande bok ”Välståndssamhälle för alla – den företagsamma vägen ur fattigdom”.
 
Ardalan Samimi