Den till del av Centerpartiet finansierade tankesmedjan Fores är ute och säljer en kurs för moderatorer.

Fores erbjuder ”en intensiv heldag med föreläsning av två av Sveriges främsta moderatorer, verktyg för dig på scen, övningar och workshop baserad på case från dig som deltagare”. Kursledare är Karin Klingenstierna och Åsa Lindell. Allt detta för 7 000 kronor. Men frågan är om en ”oberoende” tankesmedja ska ägna sig åt denna typ av geschäft?

Fores vd Mattias Goldmann, lämnar besked via mejl:

”Vi ser ett behov av bättre samtalsledning i de frågor vi arbetar med och vill gärna bidra med det, men åtminstone i nuläget är det bara ett enda tillfälle och helt fokuserat på att en liten grupp personer som är verksamma inom samma områden som kan få en dags träning i vår regi. Vi ser det som en del av vår brobyggarfunktion, men är inte beredda att låta det ta fokus eller tid från sakfrågorna vi arbetar med och tackar nej till de flesta förfrågningar om att anordna utbildningar.”

Men ni hade kunnat göra det gratis, så hur tänker ni kring ’affären’?
”Det är inte alltid vi har all kompetens inhouse på Fores och denna gång anlitar vi två externa aktörer som behöver få en viss ersättning för sitt arbete. Som ideell aktör ska inte vi gå med vinst, men jag har inget emot om andra kan få rimligt betalt för ett gott och viktigt arbete”, anser Mattias Goldmann.