Danderyd är Sveriges rikaste kommun sett till genomsnittlig nettoförmögenhet. På senare tid har många tjänstemän gått i pension vilket har lett till flera nyrekryteringar. Nyligen gick kommundirektören Johan Haesert i pension och nu pågår sökandet efter en ersättare. 
 
– I fredags tyckte företaget som vi lagt ut uppdraget på att vi hade fått mycket respons på annonserna. Vi hoppas att det ska rulla in ett antal intressanta sökande, säger kommunens personalchef Ulla Valentin. 
 
Vem söker ni? 
– Någon som har erfarenhet av arbete i en politisk styrd organisation. Det ställs hårda krav från både uppdragsgivare och tjänstemän. Man måste kunna jobba nära politikerna. Uppdraget är att vara en tydlig ledare för kommunen och att jobba med att förbättra effektivitet och kvalitet. 
 
Johan Haesert blev kommundirektör efter sju år i kommunens tjänst. Han hade tidigare varit produktionssdirektör och chef för utbildnings- och kulturkontoret.
 
 Kan det bli någon från de egna leden igen?
– Spontant så tror jag inte det. Det beror på att många meriterade har gått i pension. Men man vet aldrig, det kanske dyker upp ett dolt kort någonstans.
 
Vilka utmaningar ställs den nye kommundirektören inför?
– Det är nog att få ihop nytt och gammalt. Konkurrensen ökar om att vara en attraktiv arbetsgivare. Dessutom kommer kommunen behöva göra många rekryteringar framöver. 
 
Beslut om ny kommundirektör sker enligt Ulla Valentin i början av november. Tjänsten tillträds 1 mars 2013. 
 
Oscar Örum