Sveriges Ingenjörer har presenterat delar av undersökningen på DN Debatt och ska runt lunch berätta mer på ett lunchseminarium.

Rankingen bygger på 13 index, som EIB Climate Survey, Energy transition index, World digital competitiveness index och Permit permission timeframe. Dessa index innefattar områden som politik, ekonomi, social, teknik, miljö och juridik.

En sammanvägning lista visar att Sverige ligger femma:

USA
Tyskland
Danmark
Storbritannien
Sverige
Kanada
Finland
Schweiz
Frankrike
Kina
Nederländerna
Österrike
Korea
Japan
Polen

Sweco sammanfattar i rapporten läget för Sverige:

”Sammantaget kan vi se att Sverige ligger någonstans i mitten jämfört med de 14 länderna. De som utmanar Sverige tydligt i indexen är USA, Danmark och Schweiz, som ofta hamnar i toppen i olika index. Den samlade bilden är att Sverige, när man tittar på de 14 jämförelseländerna, står sig väl, och i vissa index ligger vi lite högre och i vissa index ligger vi lite sämre till. Vi ligger exempelvis mycket bra till när det gäller innovation, där vi är på plats två efter Schweiz i rankningen Global Innovation Index.11 Vi ligger också relativt väl till i rankningen vad gäller Environmental Performance index, men värt att notera länder som Danmark och Finland har gått om oss i rankningen. Intressant är att länder som USA och Kanada(och Kina) har en mycket lägre rankning än Sverige”.