Strax efter Erik Almqvist avhopp tidigare i år berättade Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen i en intervju med Svenska Dagbladet att planen är att lansera första numret av partiets planerade tidning redan i vår.
 
Nu skjuter dock partiet upp lanseringsdatumet några månader. Projektet rullar på bra, säger Martin Kinnunen, och tanken är att tidningen ska sjösättas i augusti och att den innan hösten ska ha dragit igång på allvar.
 
– Det är jag övertygad om, säger han.
 
Ambitionen har varit att knyta till sig erfarna och duktiga journalister, men enligt Martin Kinnunen har det varit svårt att hitta folk som vill jobba på tidningen. Han är företegen om detaljerna men säger att det just nu förs samtal med några personer och förhoppningen är att den lilla redaktionen bestående av 2-3 reportrar snart står klar.
 
Tidningen beskrivs som en ”prenumerationsbaserad webbtidning” med ett brett fokus på svensk politik och samhällsbevakning. Förutom prenumerationsintäkter hoppas partiet också på att kunna sälja annonser och få presstöd.
 
Tidningen ska likna varken Avpixlat eller Dispatch International.
 
– Det är väldigt mycket fokus på Islam (i Dispatch International, red.anm) och det är inte den produkten som vi vill ha. Den ska snarare ha fokus på Sverige och vara heltäckande. Vi siktar ju på att få presstöd och då måste man täcka alla områden, säger Martin Kinnunen.
 
Tidigare har ansvaret för projektet legat hos Erik Almqvist. Sedan han avgick tidigare i år har Erik Almqvist fått en konsultroll i vilken han ”på olika sätt ska hjälpa till i projektet”, berättar Martin Kinnunen.
 
– Vi anlitar honom för att fixa till exempel alla tekniska lösningar, säger han.
 
Expressen kunde igår avslöja att Erik Almqvist flyttat till Ungern, något som Martin Kinnunen tidigare till Dagens Opinion sagt inte är ett problem.
 
Tidningen ägs av bolaget Samtid & Framtid, där Martin Kinnunen numera är den ende ordinarie ledamoten sedan hela styrelsen i samband med Erik Almqvists avgång byttes ut. Planen är dock att tidningen senare säljs vidare.