Fler svenska politiker kräver öppet att bygget av gasledningen mellan Ryssland och Tyskland,  Nord Stream 2, stoppas. Miljöpartiet vill gå längre och stoppa import av ryskt uran till kärnkraftverken.

”Europa får inte medverka till att stärka den ryska regimen och därför bör gasledningsprojektet Nord Stream 2 omedelbart avslutas”, skrev Hans Wallmark (m) och Fredrik Malm (l) på SvD Debatt 3 februari efter domen mot den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

”Med Nord Stream 2 riskerar Europa att stärka Vladimir Putins regim. Det är ett svek mot den ryska demokratirörelsen, går helt emot våra europeiska intressen och överenskommelser såsom EUs energiunion”, skrev Hans Wallmark och Fredrik Malm.

Inte blev svenska politiker lugnade efter att EUs utrikeschef Josep Borrell rest till Ryssland för att prata med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i fredags.

Miljöpartiets EU-parlamentariker rasar över besöket och skickar ut ett pressmeddelande med rubriken: ”EUs främsta diplomat är en dålig diplomat”. Miljöpartiet skriver vidare att Josep Borrell, ”misslyckades med att sätta press på Ryssland under sitt besök i fredags och förnedrades av Rysslands utrikesminister under pågående presskonferens” och det är en ”förnedring som EU aldrig ska acceptera”

Miljöpartiet vill nu att EU sätter press på Ryssland genom att minska möjligheterna av landets energiexport till EU..

”Istället för tafatthet mot Ryssland borde vi visa handlingskraft både i frågor om demokrati och om energiförsörjning. Det här är ännu en anledning till Sverige och andra länder i EU måste ta sig bort från beroendet av rysk olja och uran”, kommenterar Pär Holmgren (mp), EU-parlamentariker och ledamot av parlamentets Rysslandsdelegation.

”Att Europa är beroende av en allt mer auktoritär och antidemokratisk stat är ett säkerhetspolitiskt problem som vi inte får underskatta. Den gröna omställningen innebär därför att vi också bryter beroendet av rysk energi. Det handlar både om rysk gas och om ryskt uran. Vi gröna upprepar vad vi sagt i flera år: Avbryt omedelbart bygget av Nordstream 2, kommenterar Jakop Dalunde EU-parlamentariker för MP.