– Det är en självklarhet att allt som bostadsbolagen gör ska granskas, säger ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (m).
 
Han svarar på det krav som Socialdemokraterna i Stockholm ställde tidigare i dag, nämligen att försäljningen av de drygt 3 000 hyreslägenheter i Stockholms stads allmännytta ska granskas.
– Vi har utsedda revisorer som granskar alla affärer. Det vore märkligt annars. Aktiebolag står under ständig granskning. Det är inget konstigt i det, självklart ska det granskas.
 
Vidare säger Joakim Larsson att Familjebostäders och Svenska Bostäders affärer, som sammanlagt uppgår till ett värde på omkring två miljarder kronor, dessutom kräver ett beslut från fullmäktige.
 
Joakim Larsson passar samtidigt på att kritisera Socialdemokraterna, som han menar är inkonsekventa.
– De har aldrig några problem med att köpa fastigheter, men när vår allians vill sälja, då har man stora bekymmer.
 
Dessutom har Socialdemokraterna själva, enligt Joakim Larsson, ägnat sig åt utförsäljning av allmännyttan.
– När de en gång i tiden satt vid makten så gick det ju utmärkt att sälja tusentals bostäder till andra fastighetsägare, säger han och pekar på socialdemokratiska Sigtunahem.
 
Under förra året sålde Sigtunahem omkring 1 000 lägenheter, eller 20 procent av sitt hyresbestånd, till privata hyresvärdar. Det är att jämföra med Stockholms stads utförsäljning, menar Joakim Larsson.
– Vi pratar i vårt fall om en fem-sex procent. Vi har fortfarande de största bolagen i Stockholm efter den här affären. Jag tycker att man behandlar försäljningen olika, beroende på vem som sitter vid makten.
 
Ardalan Samimi