Den 27 oktober drog LO-förbundet IF Metall igång sin strejk för anställda på Tesla för att förmå Elon Musks bolag att skriva på ett svenskt kollektivavtal.

Den 29 oktober tillskyndande Stefan Löfven, tidigare förbundsordförande för IF Metall, med ett inlägg på Facebook där han skrev att Tesla har ”en unken, förlegad syn på sina anställda”. Stefan Löfven skrev vidare att han numera vägrar åka i en Tesla-taxi.

Stefan Löfven är numera kopplad till pa-byrån Rud Pedersen. Båda hamnade i skottgluggen, inte minst på Elon Musks sajt X, före detta Twitter. Detta eftersom Rud Pedersen, liksom Tesla, saknar kollektivavtal.

Aftonbladets kulturredaktör Eric Rosén kallar i en kolumn Stefan Löfvens utspel för ”hyckleri” och skev vidare:

”Företagets (Rud Pedersens) agerande måste både påtalas och motarbetas. Ner med Tesla, ner med Rud Pedersen”.

”Jag konstatera att pa-branschen präglas av lägre kollektivavtalstäckning än många andra branscher, bland annat då den består av många som arbetar som konsulter i eget bolag istället för att vara anställda”, berättar Rud Pedersens Sverigechef Kristina Lindahl von Sydow, och vidare:

”Det är en kunskapsintensiv bransch där det är avgörande att attrahera den bästa personalen. Då måste man ha konkurrenskraftiga ersättningar och andra förmåner för sina anställda, annars går det inte att driva verksamheter”.

Trots avsaknaden av kollektivavtal har Rud Pedersen inte svårt att rekrytera personal, framhåller Kristina Lindahl von Sydow.

”Och vi har en lägre personalomsättning än konsultbranschen i allmänhet. Vi har förmåner som motsvarar vad som ofta finns i kollektivavtal som pensionsavsättningar och ersättning vid sjukfrånvaro eller föräldraledighet, utöver vad staten ersätter”.

Utför Rud Pedersen och Stefan Löfven då uppdrag åt facket under Tesla-konflikten?

”Vi kommenterar inte våra uppdragsgivare offentligt, men vi är alltid öppna med vilka våra uppdragsgivare är vid kontakter med beslutsfattare. Våra uppdragsgivare får självklart gärna berätta att de jobbar med oss, men det är upp till dem att besluta om det”.

Frågan om Stefan Löfven anlitats som konsult går därmed vidare till IF Metalls kommunikationschef Joanna Abrahamsson. Hon berättar via sms:

”Nej, vi har ej anlitat byrån Rud Pedersen. Däremot har Stefan Löfven som för detta ordförande för IF Metall gjort tillfälliga ideella interna insatser genom åren, som gäst på konferens, mötesordförande årsmöte, med mera”.