Vad kan ni göra för att höja efterfrågan på jobb bland företagen?
‑ Det är näringspolitik det handlar om. Vi har lagt en rad förslag på området. Vi tittar på nyföretagargarantin, ser till att det finns kapital för entreprenörer att ta fram sina produkter, ser till att det går att dra av för forskning inte bara för de stora företagen, vi tycker att staten och inte företagen ska ta ansvar för andra sjuklöneveckan, vi har förslag om att offentliga upphandlingar kan stötta innovationer, och exportsatsningar. Det gäller att hela tiden se hur poltiken kan stötta innovationskedjan. Det är näringspolitik helt enkelt.
 
Kommer det fler förslag i er höstbudget?
‑ Det gör det säkert. Vi fortsätter att utveckla jobbpolitiken. Absolut.
 
Under pressträffen slog Stefan Löfven fast gång på gång att han är en pragmatisk politiker. Därför tänker han inte röra regeringens föreslagna femte jobbskatteavdrag, om det införs. Men debatten går hög i partiet och många företrädare tycker att Socialdemokraterna ska sätta foten i och riva upp det femtejobbskatteavdraget, vilket i praktiken innebär en skattehöjning.
 
Hur ser du på risken att komma ut som ett skattehöjarparti i valrörelsen, givet diskussionen om femte jobbskatteavdraget?
‑ Skatt är intressant att diskutera, men också vad skatt ska användas till. När vi presenterar vårt budgetförslag i början av oktober ska vi också presentera hur vi ser på skatterna, framförallt vad vi vill använda dem till. Vi har lovat att jobbskatteavdraget för dem som tjänar under 60 000, det kommer vi inte att röra och vi ska inte införa fastighetsskatt. Det vet svenska folket, nu.
 
Det kan uppfattas som ni är oeniga om det femte jobbskatteavdraget?
‑ Det är naturligt att det är debatt i ett parti. Jag skulle vara orolig om vi inte hade det. Det vi är helt eniga om är att vi måste ha en budget som är fullt ut finansierad satsning på investeringar i jobben, i utbildningen och i välfärden. Där är vi helt överens.
 
Regeringen har fixat besök av president Barack Obama och höstbudgeten är på gång. Hur påverkar det era möjligheter att nå ut i medierna?
‑ Vi fortsätter att utveckla förslag och presentera dem. Så det ser jag inga bekymmer med. Sedan är jag jätteglad att Obama kommer hit. Det är bra. Vi ska ha en bra bilateral relation med USA.
 
Kommer du att få träffa honom också?
‑ Det vet jag inget om.
 
Under en pressträff förra lördagen i samband med sitt sommartal, berättade Fredrik Reinfeldt att det inte är aktuellt med någon debatt med Stefan Löfven, som leder Sverige största parti. Motivet är att Socialdemokraterna inte har berättat vilket regeringsalternativ de går till val på. Fredrik Reinfeldt tycker det blir fel när han i sin tur synas av oppositionen som företrädare för ett regeringsalternativ bestående av fler partier. Och några besked om en debatt med Fredrik Reinfeldt har inte Stefan Löfven sett till.
 
‑ Nej, inte vad jag vet.
 
Hur ser du på det?
‑ Det är konstigt.
 
Hur känns det att inte kunna få en debatt?
‑ Ja, det är konstigt. Är det något vi om partierna som slåss om rösterna i valet, är det att något av dessa två partier (Socialdemokraterna och Moderaterna), kommer att vara med och bilda regering. Då är det konstigt att inte de två partiernas ledare debatterar.