– Jag har inte sett något liknande förut. Att statsministern på det här sättet vidtar extraordinära åtgärder, säger Mats Knutson, Sveriges Televisions politiske kommentator.
 
Dagens Nyheter publicerade artikeln den 14 februari med rubriken Reinfeldt dömer ut hyresrätter för att sedan följas i dag av en artikel med rubriken Reinfeldt uttalande får hård kritik.
 
I eftermiddags gick statsministern till motattack mot Dagens Nyheter genom ett pressmeddelande med rubriken som är rena motsatsen än den som är publicerad i Dagens Nyheter. Statsministerns presschef är rubriksättare och hon skriver: Reinfeldt: Hyresrätter bra ide i city. Presschefen fortsätter:
”De senaste två dagarna har det i dagspress förekommit artiklar som ger intrycket av att statsminister Fredrik Reinfeldt uttalat sig emot hyresrätten som boendeform i Stockholms innerstad. Det är en felaktig bild, tvärtom stödjer statsministern behovet av en bättre fungerande hyresmarknad. Exempelvis saknar rubrikerna stöd i de intervjuer som genomförts och statsminister Fredrik Reinfeldt tillskrivs åsikter som inte framförts”.
 
Förutom pressmeddelandet publiceras också ljudfiler av intervjun med Dagens Nyheter som bandades av Fredrik Reinfeldts pressfolk. Idag är det vanligt att politiker och företagsledare bandar intervjuer med journalister.
 
Det ovanliga i det här fallet är att statsministern väljer att publicera intervju med Dagens Nyheter på regeringens hemsida, något som den politiske reportern på Sveriges Television, Mats Knutsson, inte sett tidigare.
 
– Regeringen har tidigare klagat på innehållet men den har inte vidtagit några andra åtgärder. Inte som jag minns, säger Mats Knutson
 
Tonchi Percan