
Retorikexperten Camilla Eriksson startar en digital akademi för retoriker.
Du startar Retorikiska Akademien, vad vill du åstadkomma?
– Under alla dessa år med Retorikiska har jag talat inför, föreläst för och utbildat tusentals personer utan att uttryckligen erbjuda dessa tjänster i förpackat format. Med Retorikiska Akademien vill jag tydliggöra att jag både finns tillgänglig som utbildare för uppdragsutbildningar samt att jag håller öppna kurser. Nu kom corona olägligt på fler sätt än ett, men jag gjorde som så många andra, jag ställde inte in utan om.
Retorikiska Akademien ska erbjudna öppna kurser i digitalt format.
– Dessutom har jag spelat in en Masterclass i retorikiska som nu finns tillgänglig som diplomerande online-kurs vilket jag är väldigt stolt över.
Vad hoppas du uppnå?
– Jag anser att retorik är grunden för vår demokrati. Jag är övertygad om att ju fler som lär sig mer om hur man bygger sitt budskap för att andra ska låta sig påverkas, desto fler kommer att göra sin röst hörd, och då ökar demokratin i vårt land. Att erbjuda utbildningar som exempelvis min Masterclass i retorikiska online ger fler möjligheten att lära sig mer om påverkan utan att behöva gå på branschskolor eller universitet.
Hur står det egentligen till med den retoriska förmågan bland opinionsbildarna?
– Om vi struntar i samhällets definition i linje med ’det där är bara retorik’ i betydelsen ’tomma ord’ utan istället fokuserar på den klassiska retorikens holistiska grepp om kommunikationen, så tycker jag att det finns några som skulle ha nytta av att vässa sin argumentatoriska förmåga och några som sticker ut som strålande förebilder. Jag är exempelvis själv förtjust i ledarskribenterna Olof Ehrenkrona (SvD) och Anna Dahlberg (Expressen) som jag anser har förmågan att knivskarpt sätta det berömda fingret på och samtidigt behålla helhetsperspektivet.
Vad får man lära sig om man går din Masterclass i retorikiska?
– Masterclassen utgår från den klassiska retoriken och sedan har jag adderat modern kommunikationsvetenskap och semiotik, för retoriken räcker inte, verkligheten behöver mer. Du får lära dig allt från hur du tydliggör syftet med din kommunikation, hur du når din målgrupp och vem du egentligen borde vända dig till, hur du bygger ditt budskap så att det internaliseras och sprids i andra sammanhang där du inte finns till hur du bygger din argumentation, hur du strukturerar din kommunikation, hur du formulerar den så att andra gör ditt budskap till sitt, hur din röst och kropp bär budskapet i formen och mycket, mycket, mycket mer.
Utbildningen består av närmare 50 avsnitt på 10-20 minuter som alla avslutas med en övning.
– Och allting du lär dig kan du använda direkt. Det jag kanske gillar mest är att när du är klar har du ett blueprint på hur du bygger nästa budskap.
Det nya kontorslandskapet som breder ut sig, med folk som sitter hemma och jobbar och har möten via videokonferenssystem, påverkar det vår retorik?
– Absolut. Se bara på uppkomsten av floskel-bingo-brickorna som cirkulerat i sociala medier, de olika videotjänsters tillägg som gör att du kan välja att visa en annan bakgrund än den verkliga och alla tips om hur du ska vinkla kameran för att ge ett professionellt intryck. Allting skickar signaler. Alla signaler tolkas. Och i en förändrad samtalsmiljö behöver även retoriken förändras. Det snabba svaret är att vi behöver bli tydligare i vår kommunikation eftersom avsändaren inte kan känna av ’stämningen i rummet’ och mottagarna bara kan förlita sig på vad de ser eller hör. Det långa svaret kanske kommer snart på en blogg nära dig.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...