I år är det kyrkoval och nästa år är det dags för EU- och riksdagsval. SSU är nu på gång med att rusta upp inför de kommande valrörelserna. Första steget är att anställa en så kallad valgeneral som ska ansvara för både politiken men även själva organisationen.
 
– Den här tjänsten är egentligen hjärtat av vår valrörelsekampanj, en spindeln i nätet, eller den stora samordnaren, som ska jobba med alltifrån budskap och insatser i reklam till dörrknackningsstrategier och att få så många medlemmar som möjligt att delta, säger Ellinor Eriksson, förbundssekreterare på SSU.
 
Personen de söker ska vara ”riktigt kompetent” och van vid att göra snabba politiska bedömningar samt att kampanja och mobilisera människor. Målet är att ha en på plats redan i april.
 
– Vi tror inte att det räcker att sätta igång nästa år, utan vi behöver någon på plats redan nu, säger hon.
 
Varför behöver SSU en valgeneral?
– Valrörelser är för SSU en av de allra största sakerna vi gör, det som vi nästan alltid laddar upp inför och utgår ifrån. Vi tror också att vi kan spela en stor roll i svensk politik under valrörelsen. Men vi behöver då någon som kan fullhjärtat lägga tid på att fram strategier och taktik, säger hon.
 
Hur kommer processen att gå till?
– Vi försöker satsa på att försöka både utlysta tjänsten i lite olika medier med annonsplats men också sprida det via sociala medier på olika sätt. Det kommer bli ganska tuffa anställningsintervjuer, med såväl teoretiska som praktiska frågor och uppgifter.
 
SSU har redan nu lagt ut annonsen på Youtube
 
Dessutom vänder de sig inte bara till människor inom SSU eller den socialdemokratiska rörelsen, tillägger hon.
 
– Vi har medvetet valt att vara bredare och kommer sprida det i lite andra kanaler. Vi vet att det finns många bra projektledare inom den ideella sektorn och även näringslivet som är vana vid att kampanja men som inte är partipolitiskt bundna.
 
Kan valgeneralen vara till exempel en moderat?
– Nej, det måste vara någon som delar arbetarrörelsens värderingar. Men inte nödvändigtvis någon som varit SSUare sedan 13 års ålder.