– Det är egentligen ganska enkelt, säger Joakim Berglund, och radar upp tre argument som talar för Faraj Abuiseifan i stället för Gabriel Wikström som resten av valberedningen har nominerat:
 
– Faraj brinner för det här och är extra duktig på att engagera folk. Han är ingen sådan person som bara pratar om vad hur andra borde göra, utan gör något själv i stället. Han säger inte vad utrikesministern borde göra, utan engagerar sig själv i exempelvis Ship to Gaza.
– SSUs medlemmar avspeglar ganska väl samhället i övrigt med folk i alla former och färger. Men i SSU-ledningen brukar det vara klassiskt politiskt med vita män på de ledande posterna. Vi kan visa att vi inte bara pratar mångfald utan också väljer någon som inte är en Svensson.
– För det tredje har Faraj störst stöd bland medlemmarna. Jag har följt Faraj. Han har ett starkare stöd bland medlemmarna än bland distrikten. Det är också fel att snöa in sig på vad distrikten säger. Särskilt då bara tio av 26 har valt att nominera i förväg.
Joakim Berglund tror inte det blir någon ”klassisk strid” om ordförandeposten.
– Faraj kommer att se till organisationens bästa. Han ska fundera på om han har tillräckligt stöd för att gå vidare. Annars drar han sig tillbaka. Före helgen bestämmer han sig.