Utskottets förslag innebär att riksdagen skickar en uppmaning till regeringen om att se över möjligheterna att införa krav på tillstånd för försäljning av tobak.
Bakom förslaget står oppositionspartierna med socialdemokraten Christer Engelhardt i spetsen.
Enligt dagens regler måste alla som vill sälja tobaksvaror först anmäla detta till kommunen och därefter betala en tillsynsavgift. Kommunen har också möjlighet att förbjuda handlare att sälja tobak. Men oppositionen i socialutskottet anser alltså att det inte räcker och vill nu gå ett steg längre.
– Det finns inga direkta sanktionsmöjligheter mot de som slarvar med försäljningen. Det finns inga kännbara effekter. Men på det här sättet får man lite mer ögon på sig och bedriver då en mer ansvarsfull försäljning, säger Christer Engelhardt, som bland annat ansvarar för socialdemokraternas tobakspolitik.
– Därmed inte sagt att alla missköter sig, men det finns alltid de som inte klarar av att hantera det på ett bra sätt, fortsätter han.
Regeringspartierna är dock emot tillståndsplikt, med motiveringen att det endast skulle öka den administrativa bördan för både handlare och myndigheter utan att uppnå något.
– Det kan innebära viss ökad börda, men det är inte vad vi har att ta hänsyn till utan vi ska faktiskt minska och begränsa tobaksbruket, säger Christer Engelhardt.
Förslaget får dock stöd från branschorganisationen Svensk Servicehandel & Fast Food, som räknar exempelvis servicebutiker och kiosker bland sina medlemmar.
– Vi har under många år sagt att vi är för ett sådant system eftersom det behövs en upprensning i branschen, säger branschorganisationens vd Bengt Hedlund.
Svensk Servicehandel kopplar det till frågan om illegal tobak, som branschorganisationen länge jobbat med. Enligt en bedömning kostar svarta cigaretter staten två miljarder kronor årligen i uteblivna skatteintäkter. Enligt Bengt Hedlund kan ett system med tillståndsplikt minska fusket.
– Nu vet vi att de största bovarna inte är de som säljer, utan de som illegalt importerar tobak utan att betala skatt. Det finns handlare som säljer utan att veta om vad det är som de säljer, men sedan finns det givetvis också handlare som har full koll på att det inte är tillåtet, men ändå säljer, säger han.
Inte heller Bengt Hedlund köper regeringspartiernas argument att ett tillståndssystem skulle öka den administrativa bördan på butikerna.
– Det är klart att det innebär mer administration, men vi ska ha administration där det behövs och ta bort det där det inte behövs. Det är också mycket pengar inblandad här och då ska det vara hård kontroll, precis som med alkohol, säger han.
En annan fördel med tillståndskrav som Bengt Hedlund lyfter fram är att det i praktiken blir någon form av försäljningsmonopol.
– Det innebär att endast vissa för sälja. Om ett företag skulle gå i konkurs, så säljer man varorna på auktion. Har man då alkohol i ett lager, då måste man destruera det. Men har man däremot tobak så säljer man det eftersom det inte finns något handelsmonopol. Men vore det ett monopol så skulle man få destruera tobak, och på så vis skulle inte billiga cigaretter komma ut på laglig väg, som också sker. Då kommer man runt det problemet, säger Bengt Hedlund.
Han tillägger att Sverige fram till 1960-talet hade ett licenssystem på tobak och vill gärna att ett sådant införs igen.
– Då skulle det bli mycket tuffare tag och mer kontroll kring försäljningen.
Men om det blir ett licenssystem kan Christer Engelhardt dock inte svara på.
– Jag vet inte exakt hur det kommer att se ut, utan uppdraget innebär att regeringen ska se över hur en sådan här modell ska se ut, säger han.
Förslaget är en del av Socialdemokraternas restriktiva alkohol- och tobakspolitik och syftar till att ur ett folkhälsoperspektiv begränsa tillgängligheten till tobak och alkohol. Enligt Christer Engelhardt hade Socialdemokraterna gärna också velat se dold försäljning av tobak men också andra cigarettförpackningar.
– Men fick vi en majoritet för det här, säger han.
Någon särskild anledning ni lade fram det just nu?
– Nej, utan det är en fråga som vi har drivit i flera år. Vid sammanträdet visade det sig att Sverigedemokraterna uppenbarligen har samma åsikter som vi har och vid de tillfällena som de väljer att stödja våra förslag så blir det en majoritet.
– Nej, utan det är en fråga som vi har drivit i flera år. Vid sammanträdet visade det sig att Sverigedemokraterna uppenbarligen har samma åsikter som vi har och vid de tillfällena som de väljer att stödja våra förslag så blir det en majoritet.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...