Remissrundan kring Socialdemokraternas föreslagna partiprogram är avslutad. Förslaget har tagits fram av en programkommission bestående av Stefan Löfven, Anneli Hulthén,Wanja Lundby-Wedin,Pär Nuder, Karl-Petter Thorwaldsson (lo),Marie-Louise Rönnmark, Peter Persson, Berit Högman och Morgan Johansson. Förslaget har inte alls väckt samma öppna debatt som Centerpartiets idéprogram, men förslaget till partiprogram slipper inte kritik från de egna remissinstanserna.
 
Många remissinstanser anser att partiprogrammet är för omodernt, för långt och inte tillräckigt välskrivet.
 
Sörmlands partidistrikt skriver:
 
"Den bild vi har fått från kommissionens tidigare information, var att denna version av partiprogrammet skulle vara mer kortfattad än nuvarande, samt modernare. Nu har vi sett att förslaget dels är längre än det gamla och att text och anslag inte riktigt går i takt med det som finns inom ramen för arbetet med ’Det Socialdemokratiska Löftet’ och ’Socialdemokraterna – Framtidspartiet’.”
 
Och fortsätter:

"Texten skulle må bra av att skrivas igenom så att det blir tydligare och enklare, med ett modernt språk och anslag."
 

Uppsala partidistrikt är inne på samma linje:
 
"Programmet ska självklart bygga på våra grundläggande värderingar, men det måste samtidigt vara modernt, språket och anslaget ska spegla både den tid vi lever i och det arbete som partiet som helhet har gjort när det gäller ’Socialdemokraterna – Framtidspartiet’.”
 
Västmanlands partidistrikt, som verkar ha samordnat sin kritik med Uppsala och Örebro, med snarlika formuleringar, skriver:
 
"Vi vill att partiprogrammet ska kunna användas som ett relevant underlag för det politiska utvecklingsarbetet på alla nivåer i partiet, men då krävs att det är mer lättillgängligt och känns både konkret, framåtsyftande och modernt."
 
Stockholms arbetarkommun skriver:
"Programmet ska vara det dokument som på ett tydligt och koncentrerat sätt svarar på frågan om vad det egentligen är socialdemokraterna som parti vill. Då bör grundläggande värderingar, samhällsanalys och huvudsakliga politiska målsättningar ingå."
 
"Formuleringar känns väldigt ’akademiska’ och avskalade från känslor och färger", skriver Östergötlands partidistrik.
 
"Skånes partidistrikt vill att 6 timmars arbetsdag skrivs in som mål i programmet. Lunds arbetarkommun skriver "I konsekvens med att vara ett parti på arbetets sida vill vi att man behåller det krav som finns i det nuvarande partiprogrammet om arbetstidsförkortning. Det vore ytterst märkligt om socialdemokratin efter att i 100 år arbetat för att korta arbetstiden och ta ut produktivitetsökningar både i löneökningar och i mer fritid plötsligt skulle slopa det andra av dessa krav".
 
S-kvinnorna skriver:
"S-kvinnor har under många år drivit frågan om arbetstidsförkortning (sex-timmarsdag) och anser att partiprogrammet bör hålla öppet för fortsatt diskussion i denna fråga."
 
Skånes partidistrikt gillar inte skrivelserna om kungahuset. Programkommissionen skriver

”I linje med detta har vi den principiella uppfattningen att statschefen ska väljas av folket och att monarkins arvsprincip avskaffas.”
 

Enligt Skåne är det "en olycklig formulering, då den kan tolkas som att vi tar ställning för att en president ska införas. Det bör istället stå: ’…statschefen ska tillsättas genom demokratiska beslut. Monarkins arvsprincip ska avskaffas’.”
 
Även arbetarkommuner som Lund, Eskilstuna och Uppsala vill har tydligare formuleringar om monarkins avskaffande. S-kvinnorna vill att riksdagens talman ska bli statschef.
 
Stockholms län vill slå ett slag för urbaniseringen. Programförslaget "missar dock helt att tala om en av de allra tydligaste samhällstrenderna som direkt påverkar de flesta i vårt land, nämligen urbaniseringen".
 
Stockholms län vill också att partiprogrammet tar upp tjänstesektorns ökade betydelse och skriver:
 
"Tillverkningsindustrin och tjänstesektorn är idag på ett helt annat sätt än tidigare beroende av varandra. Där industrin ibland förlorar mark ökar tjänstesektorns andel av svensk ekonomi. Denna förändring återspeglas inte tillräckligt tydligt i programtexten."
 
Stockholms län nämner också några exempel på detta:
 
"ÅF och Sweco har ersatt de stora konstruktionsavdelningarna, Manpower klarar konjunktursvängningarna, Springtime sköter internkommunikation och omvärldsbevakning, HR och löner görs av externa företag, Städet görs av ISS eller andra bolag. Många av dessa jobb finns idag i Stockholm. En industristad ingen tänker på."