Det var i natt som Alliansens fyra partiledare kom med beskedet att regeringens förhandlare nått en överenskommelse med landstinget, Stockholms stad, Nacka kommun, Solna stad och Järfälla kommun om att bygga ut tunnelbanan.
 
I Stockholm är Socialdemokraterna försiktigt positiva till planen.
 
– Det är ett välkommet besked efter sju långa år med tunnelbanemotstånd, säger Malin Appelgren, pressansvarig för Socialdemokraterna i landstinget.
 
Men partiet vill vänta med ytterligare kommentar tills efter Alliansens presskonferens på förmiddagen i dag.
 
– Eftersom det inte varit en blocköverskridande överenskommelse så kan vi inte säga något om detaljer, vi kan inte gå in så mycket kring finansieringen, tidsplan och hur genomförandeplanen ser ut, säger Malin Appelgren.
 
Den överenskommelse som presenterades i dag innebär fyra nya tunnelbanesträckningar, till Nacka, Arenastaden och Barkarby samt att blå linjen byggs ut till Gullmarsplan. Totalt ska nio nya stationer byggas.
 
Socialdemokraterna har tidigare presenterat en egen plan för utbyggnaden av tunnelbanan, den så kallade Lila linjen som sträcker sig från Hagsätra, förbi Älvsjö, Liljeholmen, Hagastaden och Solna, upp till Danderyds sjukhus.
 
– Alla de utbyggnader som nu föreslås står vi bakom. VI har också med en till Barkarby, och Hagastaden har vi länge tryckt på. Även utbyggnad till Nacka är vi eniga om. Men sedan blir det intressant att se hur finansieringen ser ut, säger Malin Appelgren.
 
Dagens Opinion har också sökt en kommentar från Miljöpartiet som har bett om att få återkomma.