35 procent av väljarna i riksdagsvalet 2014. Det ska räck för regeringsmakten. Det berättade Socialdemokraternas valledare Jan Larsson på en presskonferens tidigare i dag.
Målet är lägre satt än vid förra valet då tanken var att partiet skulle få 40 procent av rösterna. Det lägre målet innebär likväl att Socialdemokraterna behöver få 15 procent fler väljare 2014 än 2010. Detta med en kampanjkassa som är lägre 70 miljoner kronor jämfört med 100 miljoner kronor.


– Ska vi lyckas måste vi höja glastaket på 35 procent som vi har haft de senaste åren, sa Jan Larsson.
Väljarna ska plockas från 55 procent av väljarbasen som är "vi-orienterade". Väljare som är mer individualistiskt inriktade kommer partiet inte att vända sig till. Däremot ska de 12 procent som röstade på Alliansen 2010 men nu "överväger" Socialdemokraterna uppvaktas extra. Dörrknackning, tv-reklam, samtal via telefon, valsedlar till hushållen, fokusering på sakfrågor istället för politiskt spel och nya metoder online, som dialog med osäkra väljare, är verktygen som Socialdemokraterna ska välja.

Frågorna som Socialdemokraterna ska prioritera är i prioritetsordning
1. Fler jobb, Eus lägsta arbetslöshet
2. Mer kunskap och mindre klasser
3. Bättre vård och tryggare omsorg

Jan Larsson berättade även hur Socialdemokraternas berättelse om Sverige ska se ut.

– Sverige är ett bra land. Men något håller på att gå sönder. Arbetslösheten har bitit sig fast. Skolresultaten faller. De anställda i vården behöver ta hand om allt fler gamla och sjuka.

Dock kommer Socialdemokraterna inte att underkänna Moderaternas ambitioner.

– Moderaterna lovade lägre arbetslöshet och minskat utanförskap. Ambitionen var inte fel. Men efter sju år visar det sig att deras politik med sänkta skatter och privatiseringar inte fungerar.

På frågan om hur Socialdemokraterna ska hindra väljarflykt till Sverigedemokraterna, framförallt från LO-medlemmar, svarade Jan Larsson:

– Vi ska hela tiden påminna om att Sverigedemokraterna är extremt högerparti och ett etablissemangsparti som går i armkrok med Alliansen.

Någon samordning med Vänsterpartiet och Miljöpartiet är inte planerad.

– Men vi kan inte utesluta att vi gör något gemensamt utspel i någon fråga.